Čas patriotizma u Rusiji: Djeca s replikama oružja

Fotografje iz vrtića u Sankt Peterburgu potaknule su polemiku u Rusiji, a organizatori su objasnili kako smatraju da rukovanje oružjem treba biti dio obrazovanja učenika

27. feb 2015

Fotografije djevojčica i dječaka objavljene na internetskim stranicama na kojima poziraju s replikama oružja na „internetskoj stranici patriotizma“ u dječjem vrtiću u Sankt Peterburgu potaknule su polemiku u Rusiji, a organizatori su objasnili kako smatraju da rukovanje oružjem treba biti dio obrazovanja ruskih učenika.

Djeca u dobi od pet i šest godina na fotografijama su s replikama pušaka tipa AK-47, poznatih i kao „Kalašnjikovi“ i snajperskih pušaka, te raketnih bacača. Neki na glavama imaju beretke ili vojne kacige, a pokraj njih je muškarac u uniformi ruske vojske.

Direktorica vrtića u kojem se održavao ovaj „čas patriotizma“ Margarita Ivanova odbila je za agenciju AFP komentirati fotografije koje kruže internetskim stranicama.

Ruski korisnici društvenih mreža osudili su skandaloznu inicijativu s temom patriotske mobilizacije u jeku ruske krize s Ukrajinom te povećane napetosti sa Zapadom, no jedan od organizatora časa patriotizma Jurij Dorožinski smatra da je odluka ispravna, jer je djecu nemoguće podučavati patriotizmu a da im se ne pokaže „realnost“.

„Zašto djeca ne mogu držati oružje? Neka se onda dječaci igraju sa lutkama“, kazao je Dorožinski, zamjenik lidera Crvene zvijezde, organizacije koja predaje vojnu historiju i djeluje kao klub entuzijasta oživljavanja bitaka iz Drugog svjetskog rata.

Oluja kritika

On je dodao kako su fotografije napravljene uoči Dana branitelja domovine, praznika iz vremena SSSR-a koji se u Rusiji obilježava 23. februara, a okupljanje su, kako kaže, inicirali iz uprave vrtića.

„Smiješno je učiti djecu o patriotizmu sa riječima, bez pokazivanja stvari to nije ispravno“, rekao je i dodao kako djeca moraju odrastati kao patriote. No, Dorožinski je kazao kako ih nisu učili kako se koristi oružje.

„Snajperska puška je bila bez dalekozora“, istakao je.

No, fotografije su izazvale oluju kritika na ruskim društvenim mrežama.

„Ovo je strašno užasno i nevjerovatno“, komentirala je Larisa Garmash.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga