- Autonomija - https://www.autonomija.info -

„Carina Kosova“ na pečatu

Prema sporazumu o carinskom pečatu, na njemu će pisati „Carina Kosova“ bez ikakvih drugih oznaka vezanih za vlast u Prištini, rekao je Borislav Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je u izjavi novinarima u Briselu, gde su održani razgovori, izrazio očekivanje da će u roku od sedam do deset dana Kosovo povući trgovinski embargo.

On je kazao i da je postignut sporazum o katastrima, ali nije izneo detalje.

„Posle dugog i teškog dana u povremeno negativnoj atmosferi i sa puno prebacivanja zbog situacije na severu, ipak smo uspeli da postignemo dogovor o carinskom pečatu i katastrima“, rekao je Stefanović posle višečasovnih razgovora sa Tahirijevom.

Pregovarački timovi Prištine i Beograda na današnjoj rundi pregovora u Briselu dogovorili su se u oblasti slobodnog kretanja dobara da će biti prihvaćeni pečati od nazivom „carina Kosovo“, a kao rezultat toga uzajamni trgovinski embargo biće ukinut, saopšteno je večeras iz Evropske unije.

„To je važan korak u poboljšanju odnosa u regionu i osiguranju slobode kretanja dobara u skladu sa evropskim vrednostima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je postignut i dogovor o katastarskim knjigama, gde su se obe delegacije složile da se uspostavi potpuno pouzdan katastar na Kosovu da bi se zaštitila legitimna prava ljudi.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!