Cane: Uvučeni smo u tuđu nebulozu

Građani naselja Mala Amerika u Zrenjaninu traže od gradskih vlasti da se na jezeru u centru grada ne postave splavovi

03. juna 2014

Nakon odluke zrenjaninske skupštine o postavljenju plutajućih objekata na jezeru 3 Begejske petlje, koje se nalazi u samom centru grada, građani su odlučili da putem građanske inicijative spreče njenu realizaciju.

Oni su do sada održali nekoliko zborova, a inicijativu su uputili zrenjaninskoj skupštini i gradonačelniku, JVP „Vode Vojvodine“, republičkom Zaštitniku građana, nadležnom ministarstvu, predsedniku i premijeru.

Cane: Ideja nema veze sa mozgom

Građansku inicijativu podržao je i Zoran Kostić Cane iz Partibrejkersa. On je i kreator parole ove akcije: „Odbranimo grad, napada ga Grand“.

„Hoće da nam pretvore jezero u baruštinu i da ugroze našu bezbednost. I to nije problem samo mesne zajednice u kojoj i ja živim, već i za još tri ili četiri mesne zajednice. Ideja je suluda i nema veze sa mozgom“, rekao je Cane.

Frontmen Partibrejkersa je dodao i da bi postavljanje splavova bila „nebuloza“.

„Mi smo uvučeni, protiv naše volje, u tuđu nebulozu“, dodao je Cane.

Građani spremni i na proteste

Građani naselja Mala Amerika očekuju da će im biti dozvoljeno da se obrate odbornicima zrenjaninske skupštine već na narednoj sednici.

„Naš predstavnik će im obrazložiti našu inicijativu i tražićemo da se povuče odluka od pre tri godine, koja omogućava postavljanje splavova na jezeru u centru ili da se izmeni sporan član“, objasnila je članica radne grupe Mesne zajednice „Mala Amerika“ Milana Vukov.

Sa skupljanjem potpisa, dodala je, neće stati i namera im je da skupe broj koji je dovoljan za raspisivanje referenduma na gradskom nivou.

„Već imamo dovoljno za referendum na nivou mesne zajednice, ali sigurni smo da možemo da skupimo dovoljno i za gradski“, rekla je Vukov.

Ona je istakla i da je, sem stručne javnosti, podršku protivljenju postavljanju splavova, dalo i polovina gradskih mesnih zajednica, kao i velik broj sportskih klubova.

Vukov je najavila i da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, građani krenuti u protestne šetnje.

Vode Vojvodine: Grad ima pravo da spreči postavljanje splavova

Predsednik zrenjaninske skupštine objasnio je novinarima da je na lokalnoj samoupravi bilo samo da propiše način i uslove za postavljanje plutajućih objekata, a da je za izdavanje dozvola nadležno JVP „Vode Vojvodine“.

Međutim, ovo su iz JVP demantovali i istakli da ovo preduzeće u prvoj fazi samo daje mišljenje o vodnim uslovima.

Oni su istakli da je za izdavanja rešenja za postavljanje plutajućih objekata isključivo nadležna lokalna samouprava.

„Lokalna samouprava je zadužena za izdavanje Rešenja o vodnim uslovima, Rešenja o vodnoj saglasnosti i Rešenja o vodnoj dozvoli i ima sva prava da spreči postavljanje pomenutih objekata na navedenu lokaciju“, poručili su iz JVP „Vode Vojvodine“.

Odluka na preispitivanju

Sa građanima Male Amerike je razgovarao i gradonačelnik Zrenjanina, koji je nakon sastanka izjavio da će odluka o postavljanju plutajućih objekata na jezeru u centru grada biti vraćena na ponovno preispitivanje svima koji su do sada učestvovali u njenom donošenju.

Građani su upozorili da je odluka donešena mimo zakona i da o njoj Zrenjaninci nisu bili obavešteni. Oni su podsetili da se u ovom delu grada nalaze vrtići, škole, fakultet, sportski centar i istakli da bi postavljanje splavova narušilo ambijentalnu celinu.

Ovo je druga građanska inicijativa u Zrenjaninu u kratkom razmaku. Pre ove, građani su inicirali proteste za rešavanje problema sa pijaćom vodom u ovom gradu. Gradski čelnici su obećali da će Zrenjaninci pijaću vodu dobiti do kraja sledeće godine.

Ž. Majski

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga