Cane: Narod ne sme biti hipnotisana gomila

„Ovo nije građanski protest, već ljudski. Jer, mi nismo ni građani ni seljaci ni divljaci. A ni divljaci nisu sebi dozvolili da pokvare vodu“

22. mar 2014

Pevač Partibrejkersa Zoran Kostić Cane, poručio je danas sa protesta koji je organizovan po četvrti put u Zrenjaninu, a tokom kojeg su Zrenjaninci tražili da se u ovom gradu omogući zdrava pijaća voda, da narod ne sme biti hipnotisana gomila.

„Ne sme biti besvesna količina. Ako se narod oseti narodno, onda će narod pobediti politiku, ali ako bude samo kategorija iz usta i ako se ponaša kao hipnotisana gomila ili besvesna količina, onda ništa od njega“, rekao je Cane ne četvrtom po redu protestu za pijaću vodu u Zrenjaninu, na kojem se okupilo nekoliko stotina Zrenjaninaca.

On je dodao i da ne zna da li će se nešto promeniti protestima, ali da će se barem čuti glas građana.

„Ne znam da li će pomoći, ali neka potakne ljude na razmišljanje. Ja živim ovde i stalo mi je ako mogu da pomognem zajednici i da se čuje glas, pošto i ovde vlada veliko ravnodušje, kao i u celoj Vojvodini. Mislim svugde moraju ljudi imati pravo na pijaću vodu, jer je voda jednako sloboda. Mi živimo na teritoriji zatrovane vode, a ta voda je opstanak naroda koji ovde živi, bez obzira na sve razlike“, ocenio je pevač Partibrejkersa.

Književnik Uglješa Šajtinac, koji je zajedno sa Canetom pre nekoliko dana snimio video prilog u kojem su pozvali Zrenjanince na današnji protest, rekao je za Autonomiju da su samo rekli ono što svi žele da čuju, odnosno zahtevaju da se ljudima omogući zdrava pijaća voda u Zrenjaninu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Ja ne znam tačno koja je ovo subota po redu da se organizuje protest i neki oblik javne tribine, ali neko mora da uradi nešto po tom pitanju. Voda je javno dobro i mi još uvek nismo došli do tačke, ili možda jesmo, ali nam niko za to nije rekao, da mi treba odjednom da plaćamo stvari na koje imamo pravo. I zbog toga dolazi do bojkota onih koji nešto mogu da promene, odnosno onih koji mogu da kažu kako, kojim sredstvima“, istakao je Šajtinac.

On je napomenuo da mu nije trebalo puno da se uključi u akciju i da mu je drago što se ona nije koristila u propagandi političkih partija.

„Ovo nije građanski protest, već ljudski. Jer, mi nismo ni građani ni seljaci ni divljaci. A ni divljaci nisu sebi dozvolili da pokvare vodu“, zaključio je književnik.

Predstavnik organizacije „Naš grad naša stvar“, koja je ujedno i organizator današnjeg protesta, Momčilo Grujić, najavio je da će prisustvovati i sednici zrenjaninske skupštine, koja će se održati do kraja meseca, a na kojoj će se razmatrati problem sa pijaćom vodom. On je rekao i da je do sada skupljeno oko šest hiljada potpisa podrške, koji će biti upućeni Vladi Srbije i predsedniku.

„Mi smo očekivali i reakciju gradonačelnika Zrenjanina i predsednika skupštine, jer smo i njima uputili peticiju, doduše kada je bilo skupljeno nekoliko stotina potpisa, ali je ta reakcija izostala“, rekao je Grujić.

Ž. Majski 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga