Cane i Šajtinac podržali zrenjaninske proteste za pijaću vodu

Sjajan video: Ako budemo malodušni, bićemo malovodni

20. mar 2014

Pevač “Partibrejkersa” Zoran Kostić Cane i književnik Uglješa Šajtinac podržali su u trominutnom video prilogu protest Zrenjaninaca, koji zahtevaju da se u tom gradu obezbedi ispravna pijaća voda. Njih dvojica su pozvali građane Zrenjanina da se u subotu u podne u centru Zrenjanina pridruže novom protestu, četvrtom po redu.

Uglješa Šajtinac je svojim sugrađanima poručio da zamisle da imaju vodu za piće.

“Ili ćemo nešto da uradimo ili ćemo da skupljamo plastičnjake i da idemo na ove česme i vučemo to kao konji i da se grbimo i riknjavamo od toga. U subotu u podne je novi protest i ne morate to shvatiti kao obavezu. To bi trebalo da dođe iz vaše savesti”, poručio je on.

“Ako smo malodušni to ne znači da za dušu nema šanse da ponovo poraste, tako da hajde malo da se potrudimo oko toga”, zaključio je Šajtinac.

A pevač Partibrejkersa je podsetio da je voda najveće pravo čoveka na dostojanstven život.

“Neka naša deca piju vodu iz česme. Ako se ne pobrineš za sebe, niko neće za tebe. Voda je sve: na vodi živimo, ona je u nama i voda je sa nama. Ako budemo malodušni, bićemo malovodni, tako da koliko duše, toliko vode na onog ko dolazi posle tebe”, napomenuo je Cane.

Zrenjaninska voda zabranjena je za upotrebu odlukom sanitarnog inspektora pre deset godina zbog povećane koncentracije arsena u njoj. Grad je zaključio ugovor o izgradnji fabrike vode sa nemačkom fabrikom “Vasertehnik”, međutim taj posao se sada dovodi u pitanje, a predstavnici lokalne samouprave su najavili da će ovog meseca odlučiti kako će rešiti problem pijaće vode u Zrenjaninu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga