Čanak: Žene u Srbiji imaju niže zarade od muškaraca

"Bela kuga se ne sprečava tako što se formiraju saveti za borbu protiv abortusa"

26. mar 2017

Predsednički kandidat LSV Nenad Čanak ocenio je danas da su žene u Srbiji manje zaposlene, imaju niže zarade od muškaraca i obavljaju poslove koji se ne shvataju ozbiljno i koji nisu plaćeni.

Čanak je u saopštenju za javnost naveo da situacija na tržištu rada nikada nije bila gora i da poslodavci pitaju mlade žene da li planiraju trudnoću, dok ne žele da zaposle starije žene.

„Bela kuga se ne sprečava tako što se formiraju saveti za borbu protiv abortusa, nego stvaranjem povoljnih uslova za roditeljstvo i brigu o deci. Ne vršenjem pritiska na žene da rađaju po svaku cenu, već razumevanjem uzroka koji ih u rađanju sprečavaju“, rekao je Čanak.

Dodao je da u Ustavu Srbije mora pisati da žena ima pravo da odluči o rađanju deteta, a ne da svako ima to pravo, jer onda to znači da mogu odlučivati i država i crkva. “Svaka žena je vlasnik svoga tela“, poručio je Čanak.

On je rekao da i pored opšteg konsenzusa da je nasilje neprihvatljivo, u Srbiji zbog propusta institucija svake godine bude ubijeno nekoliko desetina žena.

„Kao predsednik Srbije daću sve od sebe da nijednoj ženi u Srbiji nikada ne bude neprijatno ili se oseti nesigurno zato što je žena i da žene u Srbiji ne trpe nepravdu“, kazao je Čanak.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga