Čanak: Zemlja se ne prodaje

"Moramo sačuvati svoju zemlju"

08. mar 2017

Predsednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak založio se danas za zabranu prodaje obradivog zemljišta strancima.

“Plodne oranice u Sremu, Banatu i Bačkoj su desetine hiljada porodica hranile vekovima. Zemlja se ne prodaje. Zemlja je neobnovljiv, strateški resurs. Moramo je zadržati i moramo sačuvati svoju zemlju. Ona mora biti zemlja onih koji je obrađuju. Imamo još samo malo vremena da to uradimo”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Dodao je da će, kroz šest meseci, 1. septembra 2017, “zbog loše napravljenog” Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, oranice bez ikakvog ograničenja moći da se prodaju strancima.

Forum žena LSV se u odvojenom saopštenju za javnost povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, založio za ravnopravnost i jednakost, za pravo žena da odlučuju o sebi i svom životu, da se školuju, da imaju pravo glasa, da ne trpe i tolerišu nasilje, da odlučuju o rađanju, u nameri da se odupru povratku na nivo od pre 110 godina, već da istraju u daljem unapređenju položaja žena.

“Poslodavci izbegavaju da zapošljavaju žene koje imaju preko 40 godina, zbog čega su diskriminisane po osnovu starosti. Sa druge strane, mlade žene se uslovljavaju pri zapošljavanju da svoja reproduktivna prava – rađanje, odlože ili ne ostvare. Za iste poslove koje obavljaju muškarci, žene su manje plaćene, na rukovodećim mestima žena ima manje i duže čekaju posao”, naveo je Forum žena LSV.

Dodaje se da je još uvek izuzetno mali broj žena koje su nositeljke prava svojine nad nepokretnostima i navodi da žene na selu trpe najviše, jer i dalje vlada mišljenje da upravljanje gazdinstvom pripada muškarcu kao “glavi” porodice.

(Autonomija, foto: LSV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga