Čanak: Želimo pomoć Evropskog parlamenta u borbi za decentralizaciju i demokratizaciju

U Novom Sadu održava se Međunarodna konferencija posvećena ulozi regija u evropskim integracijama

24. jan 2020

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da se pitanje Vojvodine decenijama u Srbiji „stavlja pod tepih“ i dodao da želi da prijatelji iz Evropskog parlamenta pomognu u iznalaženju novih rešenja u borbi za decentralizaciju i demokratizaciju.

„Želimo da nam naši prijatelji iz Evropske slobodne alijanse (EFA) i Evropskog parlamenta pomognu u iznalaženju novih rešenja u našoj borbi za decentralizaciju“, rekao je Čanak na Međunarodnoj konferenciji “Uloga regija u evropskim integracijama – na koji način Vojvodina može da pomogne Srbiji u procesu evropeizacije” u Novom Sadu.

Predsednica EFA Lorena Lopez de Lakale kazala je da je današnja konferencija prilika da se razgovara o regijama u Evropi.

„Mi zahtevamo od svih evropskih vlasti da decentralizuju svoje zemlje, jer je to put u potpuno poštovanje demokratičnosti. Vojvodina je sjajan primer poštovanja različitosti i mi možemo i moramo mnogo da naučimo od Vojvođana“, kazala je ona.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је konferencija-lsv-1-1024x768.jpg

Konferenciju organizuju LSV i EFA, a govore i evroparlamentarci, potpredsednice EFA Džil Evans i Nelida Pogačić, generalni sekretar te alijanse Žordi Sole Ferando, poslanica u regionalnom parlamentu Baskije Leire Pinedo, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Govore i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Lazar Lazić, predsednik Vojvođanskog kluba Milivoj Bešlin, kao i nekoliko republičkih i pokrajinskih poslanika LSV-a.

Evropska slobodna alijansa okuplja regionalističke evropske partije, koje se zalažu za veću autonomiju svojih regiona.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga