- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Čanak: Zakoni o imovini i finansiranju AP Vojvodine do kraja marta

Na osnovu dogovora sa premijerom Vlade Republike Srbije Mirkom Cvetkoviće, zakoni kojima će biti definisani imovina i izvorni prihodi Vojvodine trebalo bi da budu usvojeni do kraja marta 2010. godine, izjavio je lider Lige socijaldemorkata Vojvodine Nenad Čanak, na konferenciji za novinare u Pančevu. On je naveo da nas čekaju turbulentna vremena, te da će Liga u tim turbulnetnim vremenima i dalje igrati vrlo konstruktivnu ulogu.
– Mi ćemo dati sav svoj doprinos, ako vlada ne bude u tome dovoljno ažurna Liga će sa svojim stručnjacima dati izraditi nacrte zakona koje će onda ponuditi Narodnoj skupštini Republike Srbije na usvajanje – naveo je Čanak. On je istakao da to neće biti nikakav presedan, podsećajući da je poslanička grupa LSV takođe podnela i Zakon o zabrani manifestacija nacionalističkih i fašističkih organizacija te da je to bio prvi zakon koji je na taj način upućen skupštini i usvojen u proteklih dvadesetak godina.
– Mi ćemo naša obećanja koja smo dali građanima Vojvodine da ćemo voditi računa o njihovim interesima ispuniti. Uprkos svom našem nezadovoljstvu Statutom AP Vojvodine, i količinom poverenih nadležnosti, mi ćemo istrajati u ovoj našoj borbi da se to zaokruži kao prvi korak u razgovorima o tome kako treba da izgleda položaj AP Vojvodine u Republici Srbiji – poručio je Čanak.

Novosadizacija brutalna izmišljotina

Komentarišući navode o budućoj novosadizaciji Vojvodine, Čanak je rekao da je priča o novosadizaciji jedna brutalna izmišljotina koja je napravljena zbog toga da bi se sprečio proces decentralizacije Srbije, te da to rade centralisti i nacionalisti.
– Priča o novosadizaciji je čista laž, jer decentralizacija države vodi tome da sama administracija bude bliža građanima, transparentnija i samim tim manje podložna korupciji  nego što je to slučaj kada je u pitanju centralizovana država gde se sve to događa u nekim tamnim vilajetima ministarstava za koja ne zante ni gde su. I upravo zbog toga svaku takvu optužbu doživljavam isključivo kao strah da se ne izgube sinekure kojima se raspolaže u uslovima centralizma, a od strane onih koji žive upravo birokratski manipulišući strahovima ljudi – kao što je ovaj strah od takozvane novosadizacije koje, moram da podsetim nikada suštinski nije ni bilo – istakao je Čanak. On je podsetio da je za vreme autonomije Vojvodine u grad Pančevo investirano sedam milijardi dolara
– Grad Pančevo je imao bruto-nacionalni dohodak toliki da je davao trećinu bruto nacionalnog dohotka Vovjodine, a tri puta veći bruto nacionalni dohodak od ukupnog bruto nacionalnog dohotka Crne Gore – rekao je Čanak. On je naveo da bi Pančevo, kada bi imalo svoju imovinu, u okviru AP Vojvodine moglo da ostvari daleko više za svoje građane nego što je to sada slučaj.
– Ovako smo u poziciji da je cela priča o tome da se Pančevci leče u Beogradu ili da se sutra napravi birokratska barijera za školovanje u Beogradu, sve to služi samo tome da bi sutra Pančevo postalo jedna od beogradskih opština, potpuno izgubilo svoj subjektivitet i bilo kakvu šansu da se izbori za bilo kakva svoja  prava koja mu po zakonu pripadaju – zaključio je lider LSV.

Potpisi za preregistraciju u utorak

Nenad Čanak je rekao i da će Liga socijaldemokrata Vojvodine u utorak predati 14.500 potpisa prikupljenih za preregistraciju stranke.
– Mogu da kažem da sam vrlo zadovoljan odzivom građana jer smo, recimo, ovde u Pančevu došli u poziciju da nam se tokom te akcije u samo par nedelja utrostruči članstvo. To jasno govori o podršci koju LSV ima – istakao je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

(BILSV)

Podelite ovu stranicu!