Čanak: Zakoni o imovini i finansiranju AP Vojvodine do kraja marta

Na osnovu dogovora sa premijerom Vlade Republike Srbije Mirkom Cvetkoviće, zakoni kojima će biti definisani imovina…

12. dec 2009

Nenad ČanakNa osnovu dogovora sa premijerom Vlade Republike Srbije Mirkom Cvetkoviće, zakoni kojima će biti definisani imovina i izvorni prihodi Vojvodine trebalo bi da budu usvojeni do kraja marta 2010. godine, izjavio je lider Lige socijaldemorkata Vojvodine Nenad Čanak, na konferenciji za novinare u Pančevu. On je naveo da nas čekaju turbulentna vremena, te da će Liga u tim turbulnetnim vremenima i dalje igrati vrlo konstruktivnu ulogu.
– Mi ćemo dati sav svoj doprinos, ako vlada ne bude u tome dovoljno ažurna Liga će sa svojim stručnjacima dati izraditi nacrte zakona koje će onda ponuditi Narodnoj skupštini Republike Srbije na usvajanje – naveo je Čanak. On je istakao da to neće biti nikakav presedan, podsećajući da je poslanička grupa LSV takođe podnela i Zakon o zabrani manifestacija nacionalističkih i fašističkih organizacija te da je to bio prvi zakon koji je na taj način upućen skupštini i usvojen u proteklih dvadesetak godina.
– Mi ćemo naša obećanja koja smo dali građanima Vojvodine da ćemo voditi računa o njihovim interesima ispuniti. Uprkos svom našem nezadovoljstvu Statutom AP Vojvodine, i količinom poverenih nadležnosti, mi ćemo istrajati u ovoj našoj borbi da se to zaokruži kao prvi korak u razgovorima o tome kako treba da izgleda položaj AP Vojvodine u Republici Srbiji – poručio je Čanak.

Novosadizacija brutalna izmišljotina

Komentarišući navode o budućoj novosadizaciji Vojvodine, Čanak je rekao da je priča o novosadizaciji jedna brutalna izmišljotina koja je napravljena zbog toga da bi se sprečio proces decentralizacije Srbije, te da to rade centralisti i nacionalisti.
– Priča o novosadizaciji je čista laž, jer decentralizacija države vodi tome da sama administracija bude bliža građanima, transparentnija i samim tim manje podložna korupciji  nego što je to slučaj kada je u pitanju centralizovana država gde se sve to događa u nekim tamnim vilajetima ministarstava za koja ne zante ni gde su. I upravo zbog toga svaku takvu optužbu doživljavam isključivo kao strah da se ne izgube sinekure kojima se raspolaže u uslovima centralizma, a od strane onih koji žive upravo birokratski manipulišući strahovima ljudi – kao što je ovaj strah od takozvane novosadizacije koje, moram da podsetim nikada suštinski nije ni bilo – istakao je Čanak. On je podsetio da je za vreme autonomije Vojvodine u grad Pančevo investirano sedam milijardi dolara
– Grad Pančevo je imao bruto-nacionalni dohodak toliki da je davao trećinu bruto nacionalnog dohotka Vovjodine, a tri puta veći bruto nacionalni dohodak od ukupnog bruto nacionalnog dohotka Crne Gore – rekao je Čanak. On je naveo da bi Pančevo, kada bi imalo svoju imovinu, u okviru AP Vojvodine moglo da ostvari daleko više za svoje građane nego što je to sada slučaj.
– Ovako smo u poziciji da je cela priča o tome da se Pančevci leče u Beogradu ili da se sutra napravi birokratska barijera za školovanje u Beogradu, sve to služi samo tome da bi sutra Pančevo postalo jedna od beogradskih opština, potpuno izgubilo svoj subjektivitet i bilo kakvu šansu da se izbori za bilo kakva svoja  prava koja mu po zakonu pripadaju – zaključio je lider LSV.

Potpisi za preregistraciju u utorak

Nenad Čanak je rekao i da će Liga socijaldemokrata Vojvodine u utorak predati 14.500 potpisa prikupljenih za preregistraciju stranke.
– Mogu da kažem da sam vrlo zadovoljan odzivom građana jer smo, recimo, ovde u Pančevu došli u poziciju da nam se tokom te akcije u samo par nedelja utrostruči članstvo. To jasno govori o podršci koju LSV ima – istakao je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

(BILSV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga