Čanak: Zabraniti rad ruske paravojne grupe u Srbiji

"Organizacija E.N.O.T. je u čvrstoj vezi sa deklarisanim neonacističkim grupama"

26. jula 2019

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak zatražio je danas od nadležnih organa da pod hitno zabrane rad “paravojne i terorističke grupe” koja zloupotrebljava decu iz Srbije i organizuje kampove za njihovu vojnu obuku na Zlatiboru.

Čanak je u saopštenju za javnost izrazio najdublju zabrinutost zbog ponovnog otvaranja ruskog kampa za vojnu obuku dece u Srbiji i zahtevao od MUP-a Srbije da javnosti odgovori na pitanja ko stoji iza kontroverznog kampa na Zlatiboru u kome “pripadnici stranih paramilitarnih grupa neovlašćeno vrše vojne obuke dece u Srbiji”.

“Naša javnost je s pravom uznemirena podacima koji se mogu pronaći u medijima o tome da iza paravojnog punkta strane države na Zlatiboru stoji zloglasna organizacija E.N.O.T. Reč je o paramilitarnoj grupi koja okuplja ruske učesnike rata u Ukrajini. Navedena organizacija je sličnu militarizaciju dece sprovodila i u Rusiji i Belorusiji. Organizacija E.N.O.T. je u čvrstoj vezi sa deklarisanim neonacističkim grupama i njihovo delovanje bi, ako se to dokaže, moralo biti zabranjeno u Srbiji”, poručio je Čanak.

On je pozvao nadležne da ispitaju i gradonačelnika Čajetine Milana Stamatovića, koji kao predsednik opštine grubo krši Konvenciju o pravima deteta, pružajući podršku jednoj takvoj nedopustivoj aktivnosti.

“Očekujemo od ruske ambasade u Beogradu da se drži pravila Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i da se ne upliće u ove i druge kontroverzne događaje u Srbiji. Vaspitavanje dece u našoj zemlji ne može biti u nadležnosti bilo koje strane države”, rekao je Čanak.

(Autonomija, foto: LSV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga