Čanak: Zabraniti ekstremističke organizacije

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ponovo je danas zatražio zabranu ekstremističkih i neon…

19. feb 2009

Nenad ČanakLider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ponovo je danas zatražio zabranu ekstremističkih i neonacističkih organizacija.
Čanak je u Somboru, kako se navodi u saopštenju LSV-a, najavio da će njegova stranka ponovo inicirati stavljanje na dnevni red u Skupštini Srbije zakona o zabrani takvih organizacija.
Lider LSV-a je naveo da su protest u Novom Sadu, povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, organizovale organizacije Obraz i Pokret „1389“ koje je, kako je ocenio, „produžene ruke“ mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.
„Pripadnici klerofašističke organizacije Obraz i ekstremističke organizacije ‘1389’ produžene su ruke, odnosno jurišnici Amfilohija Radovića, koji je kroz svoju klerofašističku aktivnost sada počeo da izvodi direktno ljude na ulice, što znači da koliko sutra možemo očekivati i direktne fizičke napade na neistomišljenike“, rekao je Čanak.
Prema njegovim rečima, oni koji uzvikuju slogane „Nož, žica, Srebrenica“ i „CZanka pod nož“ pokazuju da im je nož način na koji hoće da razreše sva pitanja u zemlji.
Demonstranti u Novom Sadu nosili su i slike predstavnika vlasti s turbanima na glavi i natpisom: „Početak bune na dahije“.
Kako se navodi u saopštenju, Čanak je u pekari „Dva brata“, gde je organizovana akcija „Burek solidarnosti“, kazao da je vređati hleb verovatno najstrašnije što se može u Vojvodini uraditi, „a onim što je pre godinu dana ovde učinjeno, upravo se to i događalo“.
Predsednik LSV-a je ponovio akciju „Burek solidarnosti“ u znak podrške vlasnicima pekara koje je prošle godine, zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, bojkotovala grupa ljudi koja je delila besplatan hleb i pecivo ispred pekara čiji vlasnici nisu Srbi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga