Čanak: Za Hrtkovce da odgovaraju i Šešelj i njegovi nalogodavci

"Nekažnjavanjem krivaca, već četvrt veka, kažnjavaju se žrtve”

06. maj 2017

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je danas da je “krajnje vreme” da se u Srbiji pokrene proces protiv predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i njegovih saučesnika zbog progona hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva od pre 25 godina.

“Miting Srpske radikalne stranke u Hrtkovcima 6. maja 1992. godine, kada je u Šešeljevom prisustvu pročitan spisak ‘nepodobnih’ građana hrvatske nacionalnosti, bio je uvod u nasilje, ubistva i progon prvo u tom, a zatim u još 20 mesta u Sremu. Pozivamo nadležne organe da pokrenu proces protiv Šešelja i ujedno rasvetle i imenuju njegove nalogodavce, odgovorne za tadašnju, očito, državnu politiku iseljavanja nesrpskog i opozicionog stanovništva”, naveo je Čanak.

Prema njegovim rečima, činjenica da je Haški sud prvostepeno oslobodio Šešelja krivice ne znači da on nije kriv i da mu se ne može i ne mora suditi ovde.

“Naprotiv. Nekažnjavanjem krivaca, već četvrt veka, kažnjavaju se žrtve”, poručio je Čanak u saopštenju za javnost.

Dodao je da bi suđenje Šešelju i razotkrivanje svih nalogodavaca njegovih nedela u vreme tadašnje vlasti dalo značajan doprinos suočavanju sa prošlošću i pomirenju u regionu.

“Liga socijaldemokrata Vojvodine ne može i nikada neće zaboraviti dane kada smo čuvali svoje komšije i njihove domove”, poručio je Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga