Čanak: Vučićevo sedenje na dve stolice je nemoralno, štetno i neodrživo

"Srbija ne sme da teži Rusiji kao najkorumpiranijoj državi na svetu i zemlji gde se kritički novinari i opozicioni lideri nekažnjeno ubijaju po ulicama”

18. mar 2017

Predsednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kritikovao je danas predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića zbog izjave da se Srbija neće opredeljivati između Rusije i Zapada i da nikada neće uvesti sankciji Rusiji i ocenio da je reč o “sedenju na dve stolice” koje je “nemoralno, štetno i neodrživo”.

“Poruka predsedničkog kandidata vlasti, ali i opozicije, svodi se na stav da Srbija ne treba da se opredeljuje između Evropske unije i Rusije. To je loša poruka koja se šalje biračima, ali i poguban stav koji o Srbiji ide u svet. Pokušaji naprednjačke vlasti, u čemu ih prate i opozicioni predsednički kandidati, da sedi na dve stolice, su nemoralni i na duži rok apsolutno neodrživi i veoma štetni”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, Srbija ima obavezu da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, jer je to uslov za sve i nemoguće ga je zaobići, ako se želi ulazak u Uniju.

“Srbija ne može da ima jednaku distancu prema EU i Rusiji, jer želi da uđe u zajednicu evropskih naroda, a ne da postane ruska gubernija. Ako Srbija istinski želi da gradi demokratsko i otvoreno društvo, pravnu državu i vladavinu prava, ona mora da bude bliža EU gde su ti ideali, ipak, mogući i ostvarivi. A ne da teži Rusiji kao najkorumpiranijoj državi na svetu i zemlji gde se kritički novinari i opozicioni lideri nekažnjeno ubijaju po ulicama”, naveo je Čanak.

Optužio je vlast u Srbiji da manipuliše o razlozima zbog kojih su uvedene sankcije Rusiji.

“Rusija je izvršila agresiju na suverenu teritoriju međunarodno priznate Ukrajine – države čiji je teritorijalni integritet sama Moskva garantovala. U tim ratovima stradale su i još stradaju hiljade ljudi”, naveo je Čanak.

Ocenio je da će štete koje će Srbija imati zbog pokušaja da sedi na dve stolice biti višestruke: političke, ekonomske, razvojne, demokrtske.

“Pozivamo i vlast i sve druge predsedničke kandidate da pokažu malo hrabrosti i prestanu da izigravaju poslušnike i lakeje korupmiranog, agresivnog i izolovanog režima u Kremlju i jasno se opredele za EU i vrednosti koje ona predstavlja”, poručio je Čanak.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga