Čanak: Vučić se promenio, Nikolić nije

"Svako ima pravo da se promeni"

10. jula 2015

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da će odlazak predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciju srebreničkim žrtvama biti važan korak napred u odnosima Srbije i regiona.

Čanak je za Radioteleviziju Vojvodine rekao da prema Aleksandru Vučiću, Tomislavu Nikoliću, Ivici Dačiću i prema ostalima koji su imali zapaženu ulogu devedesetih godina vlada veliko nepoverenje u regionu.

„To nepoverenje je prema nekima s pravom, a prema nekima ne s pravom. Jer, svako ima pravo da se promeni i niko nema pravo da očekuje da se ono što je radio ili radi ne primeti. To je jako važno“, kazao je Čanak i najavio da će i on ove godine prisustvovati komemoraciji u Potočarima, da bi se poklonio nevinim žrtvama.

On je ocenio da određene poteze Aleksandra Vučića “čovek ne može da ne pozdravi” jer su u skladu sa svim za šta se LSV zalaže 25 godina, i dodao da se Tomislav Nikolić “nije promenio ni malo“.

„Ne treba zaboraviti da je Nikolić proglašen za Šešeljevog četničkog vojvodu na Romaniji još za vreme ratova devedesetih i nikada se toga nije odrekao”, rekao je Čanak.

On je ocenio da Ustav Srbije mora da se menja, kako bi se prestalo sa centralistickcom politikom, od koje Vlojvodina već decenijama trpi štetu.

Čanak je ocenio da je dobro što pitanje Vojvodine nije nestalo s dnevnog reda.

„Nije nestalo, kao na primer priča o Kosovu koja jeste dnevno-politička tema, ali koju niko neće da dira jer niko neće da kaže ono što svi znamo, a to je da je Kosovo nezavisna država međunarodno priznata“, rekao je Čanak.

Upitan o mogućoj saradnji LSV sa Srpskom naprednom strankom, Čanak je kazao da bi, što se LSV tiče, SPS, SRS, SSJ i JUL bile zabranjene u oktobru 2000. godine, ali da to nije dozvolila DS.

„Nemojte mene optuživati što radim nešto što je politička realnost. Zakonski period za proces lustracije je protekao i sad su svi nedužni. A ako su svi nedužni, ja mogu da imam bilo kakva lična osećanja, ali zarad interesa građana Vojvodine moram da razgovaram sa svakim“, rekao je Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga