- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Čanak: Vučić se drži date reči

Istakavši da se za proteklih godinu dana pokazalo da se Aleksandar Vučić „u dobroj meri drži date reči i onoga što najavi“, lider LSV-a Nenad Čanak rekao je da nema razloga da misli da će biti drugačije kad su u pitanju ustavne nadležnosti Vojvodine.

„Što se tiče Aleksandra Vučića, uprkos njegovoj za mene diskutabilnoj prošlosti, o njemu mogu da kažem da je ozbiljan i čovek i političar od reči. Isto tako, činjenica je i da nisu svi naprednjaci Aleksandar Vučić“, kazao je Čanak. „Ali, ono što je pored tih ustavnih i zakonskih obaveza koje Vučić pominje takođe nužno da se dogodi, jeste da prestane mećehinsko ponašanje prema Vojvodini. A tako su se ponašali u prethodnih godinu dana“, rekao je Čanak.

Istovremeno, on smatra da izjave ministra Igora Mirovića pokazuju volju da se nastavi sa političkim pritiskom na pokrajinsku vlast, a bez jasne vizije kako učiniti nešto da se pomogne Vojvodini, koja je već treći put zaredom svrstana u nedovoljno razvijene regione.

Čanak je naglasio da se mora utvrditi ko je odgovoran za razne afere, poput one sa Razvojnom bankom Vojvodine. Što se tiče hapšenja funkcionera DS-a Borislava Novakovića, lider LSV ne želi da iznosi spekulacije. „U svakom slučaju, nadam se da neće provesti 13 meseci u pritvoru pre nego što bude optužen ili oslobođen, kao što je bilo sa Goranom Kneževićem“, kazao je Čanak u intervjuu „Politici“.

On ne vidi razlog za raskid pokrajinske koalicije, a za rekonstruisanu Vladu Srbije kaže da joj treba dati neko vreme da pokaže šta radi i šta namerava da uradi. „Sigurno da angažovanje ljudi poput Guzebauera i Stros-Kana ostavlja nekakav utisak da je vlada spremna za neke ozbiljne rezove u državi, ali ja sudim po rezultatima, pa ću ih sačekati“, kazao je on.

Na pitanje da li bi podržao ovu vladu, Čanak kaže je „Dačićev i Vučićev kabinet“ imao uspeha kada je reč o Kosovu i evropskim integracijama i da je LSV spremna da „krajnje konstruktivno, bez obzira na političke razlike“ podrži poteze preduzete po tim pitanjima.

„To je, na kraju krajeva, kao i pomoć trudnicama, deo našeg programa i dugogodišnjih zalaganja. Ne vidim kako bismo mogli da ne podržimo nešto za šta se mi zalažemo godinama“, rekao je on.

(Tanjug) 

Podelite ovu stranicu!