Čanak: Vučić se drži date reči

Nema razloga za raskid pokrajinske koalicije

26. sep 2013

Istakavši da se za proteklih godinu dana pokazalo da se Aleksandar Vučić „u dobroj meri drži date reči i onoga što najavi“, lider LSV-a Nenad Čanak rekao je da nema razloga da misli da će biti drugačije kad su u pitanju ustavne nadležnosti Vojvodine.

„Što se tiče Aleksandra Vučića, uprkos njegovoj za mene diskutabilnoj prošlosti, o njemu mogu da kažem da je ozbiljan i čovek i političar od reči. Isto tako, činjenica je i da nisu svi naprednjaci Aleksandar Vučić“, kazao je Čanak. „Ali, ono što je pored tih ustavnih i zakonskih obaveza koje Vučić pominje takođe nužno da se dogodi, jeste da prestane mećehinsko ponašanje prema Vojvodini. A tako su se ponašali u prethodnih godinu dana“, rekao je Čanak.

Istovremeno, on smatra da izjave ministra Igora Mirovića pokazuju volju da se nastavi sa političkim pritiskom na pokrajinsku vlast, a bez jasne vizije kako učiniti nešto da se pomogne Vojvodini, koja je već treći put zaredom svrstana u nedovoljno razvijene regione.

Čanak je naglasio da se mora utvrditi ko je odgovoran za razne afere, poput one sa Razvojnom bankom Vojvodine. Što se tiče hapšenja funkcionera DS-a Borislava Novakovića, lider LSV ne želi da iznosi spekulacije. „U svakom slučaju, nadam se da neće provesti 13 meseci u pritvoru pre nego što bude optužen ili oslobođen, kao što je bilo sa Goranom Kneževićem“, kazao je Čanak u intervjuu „Politici“.

On ne vidi razlog za raskid pokrajinske koalicije, a za rekonstruisanu Vladu Srbije kaže da joj treba dati neko vreme da pokaže šta radi i šta namerava da uradi. „Sigurno da angažovanje ljudi poput Guzebauera i Stros-Kana ostavlja nekakav utisak da je vlada spremna za neke ozbiljne rezove u državi, ali ja sudim po rezultatima, pa ću ih sačekati“, kazao je on.

Na pitanje da li bi podržao ovu vladu, Čanak kaže je „Dačićev i Vučićev kabinet“ imao uspeha kada je reč o Kosovu i evropskim integracijama i da je LSV spremna da „krajnje konstruktivno, bez obzira na političke razlike“ podrži poteze preduzete po tim pitanjima.

„To je, na kraju krajeva, kao i pomoć trudnicama, deo našeg programa i dugogodišnjih zalaganja. Ne vidim kako bismo mogli da ne podržimo nešto za šta se mi zalažemo godinama“, rekao je on.

(Tanjug) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga