Čanak: Vreme je da dignemo glas, da se čuje do Beograda!

"I oni koji žive van prestonice dovoljno su pametni da sami upravljaju svojim novcem i imovinom"

20. mar 2017

Predsednički kandidat i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak upozorio je da centralizam razara i guši Srbiju jer su „sav novac i svo odlučivanje u Beogradu“.

„Novom Sadu i Nišu, Subotici i Kraljevu, Zrenjaninu i Kragujevcu, Somboru i Leskovcu, Sremskoj Mitrovici i Vranju, Pančevu i Pirotu, Kikindi i Užicu, kao i svim drugim manjim i većim mestima širom Srbije zajedničko je to da ih niko ništa ne pita“, istakao je Čanak.

On je poručio da sve što želi Vojvodini, želi i svim drugim krajevima Srbije. Međutim, kakao je ukazao, svi koji žive van Beograda jednako trpe da se o svemu i uvek pita neko u prestonici.

„Takvih primera je mnogo, a možda naupečatljiviji je onaj kada su i Niš i Novi Sad bili tri godine bez načelnika policije, jer je odluku o tome trebalo da donese neko u MUP-u u Beogradu“, naveo je Čanak.

On je kazao da ne žive van Beograda građani drugog reda, već da su i oni dovoljno pametni da sami najbolje upravljaju svojim novcem i imovinom.

„Ne trebaju nam tutori. Vreme je da dignemo glas, da se čuje do Beograda!“, poručio je Čanak.

„Ovo nisu izbori za predsednika, već za vođu opozicije“

Ovo nisu izbori za predsednika Republike, ovo su izbori za vođu opozicije, to se vidi iz aviona, rekao je u predsednički kandidat i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak u intervjuu Fonetu. Dodao je da nema dileme da je prednost lidera vladajuće koalicije Aleksandra Vučića nesporna.

„Ovde je glavna bitka za drugi krug, a u drugom krugu će biti bitka za što bolju buduću poziciju demokratskog kandidata“, rekao je Čanak.

Prema njegovim rečima, drugačiji scenario bi značio „svađu unutar familije“, aludirajući na izbor između nekadašnjih stranačkih kolega Vučića i Vojislava Šešelja.

Čanak je spreman da u drugom krugu predsedničkih izbora podrži kandidata demokratske proevropske opcije, kao što isto očekuje podršku tih kandidata, ukoliko on uđe u drugi krug izbora.

Ionako neću pobediti, i tako neću ući u drugi krug, tako da je sve to nevažno, jer je glavno sada da li dati bezrezervnu podršku Jankoviću, poverovati u nacionalni naboj Jeremića ili u ono „ne menja se konj usred trke“, pa glasati za Vučića. To je ono na šta su svedeni izbori, smatra Čanak.
„Činjenica je da nijedan od kandidata koji su se prijavili i kandidovali pre mene nije dao nijedan prihvatljiv odgovor na pitanja koje smo mi kao stranka želeli da čujemo“, rekao je Čanak.

Podsećajući na sastanak sa Vukom Jeremićem, Čanak je ocenio da je to bio „plodan i dobar razgovor“ u kojem su se saglasili da se u najvećem delu pitanja ne slažu.

„Jeremić je, po mom mišljenju, izuzetno jako nacionalno obojen, on ima potpuno drugi odnos od nas prema Kosovu, prema integritetu Bosne i Hercegovine (BIH), decentralizaciji zemlje“, ocenio je Čanak i dodao da su to ključna pitanja koja LSV postavlja.

Kaže da je posle susreta sa Jeremićem pokušao da se sastane sa Sašom Jankovićem, do kojeg, kako tvrdi, nije ni došlo zato što je Janković iz „čudnih i nepoznatih razloga smislio da ne treba uopšte da razgovara sa strankama, osim sa onima koji ga bezrezervno podržavaju“.

Kaže da bi trebalo da se na birališta izvede što veći broj birača kako bi se sprečila pobeda Vučića u prvom krugu. Drugi krug bi, kaže lider LSV, sam po sebi trebalo da iznedri demokratskog kandidata.

Čanak podseća da se Liga zalagala za zajedničkog kandidata opozicije, jer je smatrala da je mogućnost da Vučić pobedi na izborima dosta loša i za zemlju i za demokratiju.

„Ako imate situaciju da vam jedna stranka i stranke oko nje imaju predsednika države, predsednika Vlade, predsednika Skupštine, predsednika Vlade Vojvodine, predsednika Skupštine Vojvodine, gradonačelnika Beograda, gradonačelnike većih i manjih gradova, opština, pa sve do mesnih zajednica, imate vertikalu vlasti koja suštinski potire višestranačje kao takvo“, ukazao je Čanak.

„Kosovo uopšte nije tema, ono je večiti izgovor“, ukazao je Čanak i dodao da dok se odvlači pažnja na pogrešnu stranu, drugom rukom može besomučno da se kradete.

Kao jedan od lidera nekadašnje Demokratske opozicije Srbije (DOS), Čanak ističe da ne zna ko su ti „dosovski kandidati“ o kojima govore vladajuće stranke, ali napominje da se zaboravlja da je DOS postao vlast u Srbiji praznih rafova, kupovine benzina u bocama na ulici, posle „oružanih privatizacija“ i iseljavanja ljudi iz svojih kuća.

Čanak kaže da je mrlja koju DOS ima to što nije obavljena lustracija u oktobru 2000. godine.

Objašnjava da sa kandidatima nije bilo zajedničkog jezika, jer se sve svelo na „mrzimo Vučića“, kao ultimativni dokaz opozicionog delovanja ili se isterujemo oko toga da li je u rušenju Savamale bilo ovo ili ono.

Govoreći o stavu da je Kosovo nezavisno od Srbije, Čanak je podsetio da Vlada Srbije nema nikakve ingerencije na Kosovu, da postoje granični prelazi i da se mora jasno reći da je Kosovo izgubljeno u ratu koji je vodio Slobodan Milošević.

„Ovim što govorim, ne amnestiram kojekakve poteze aktuelne administracije na Kosovu, kao što je ova budalaština oko vojske, ali to i dalje ne znači da Srbija može bilo šta da uradi“, ocenio je Čanak.

„Došli smo do toga da voz na kojem piše „Kosovo je Srbija“ na svim jezicima kojih se neko setio, saobraća između Vršca i Beograda, jer tema Kosovo je Srbija i služi za unutrašnju političku upotrebu“, smatra Čanak.

(Autonomija, FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga