Čanak: Vratiti autonomiju Vojvodini koju je imala po Ustavu 1974.

"Razvoj Vojvodine zaustavljen ustavnim pučem oktobra 1988"

28. feb 2018

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak zatražio je danas da se u procesu promene Ustava Srbije Vojvodini vrati puna autonomija kakvu je imala u Ustavu SFRJ iz 1974. godine.

Čanak je naveo da je puna autonomija koju je Vojvodina imala po Ustavu SFRJ, usvojenom na današnji dan 1974. godine, podrazumevala zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, kao i pravo na imovinu i izvorne prihode.

„Takva autonomija bila je i osnov za najintenzivniji ekonomski i sveukupni razvoj Vojvodine koji je posle četrnaest godina zaustavljen ustavnim pučem oktobra 1988. u režiji Slobodana Miloševića“, ocenio je lider LSV u pisanoj izjavi.

Ocenio je da do danas nijedna vlast u Srbiji nije bila spremna da reši pitanje Vojvodine i vrati joj autonomiju, zahvaljujući kojoj je ona bila jedna od najrazvijenijih regija.

„Krajnji je trenutak da se shvati da decentralizacija jača a ne slabi zemlju. Ne samo da će položaj Vojvodine biti kvalitetno definisan, nego će Srbija imati moderan i trajan ustav, koji će omogućiti razvoj svih njenih krajeva“, dodao je Čanak.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga