Čanak: Vojvodino, srećan ti rođendan

"Ne prihvatamo istorijski falsifikat zapisan u Ustavu Srbije da je Vojvodina nastala 2006. godine"

30. jula 2019

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak čestitao je danas građanima Vojvodine rođendan, 31. juli, u znak sećanja na dan kada je 1945. godine Vojvodina konstituisana kao autonomna pokrajina, nakon pobede partizana nad fašistima u Drugom svetskom ratu.

“AP Vojvodina je stvorena zahvaljujući velikom doprinosu vojvođanskih naroda borbi protiv fašizma. Vojvodina je 31. jula 1945. stvorena kao nadnacionalna i multietnička pokrajina koja pripada svim narodima koji u njoj žive”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, istorijske pouke 31. jula 1945. su jasne: Vojvodina je sama konstituisala svoju autonomiju. Vojvodina odlukom svoje skupštine postaje deo Srbije, ali kao autonomna pokrajina.

“Zbog toga ne prihvatamo istorijski falsifikat zapisan u Ustavu Srbije da je Vojvodina nastala 2006. godine”, poručio je Čanak i “sa žaljenjem” konstatovao da aktuelna vlast u pokrajini jedini pravi rođendan Vojvodine odbija da obeležava.

“Podsećamo da je LSV u Skupštini Vojvodine, kada se glasalo o istorijskim datumima od značaja za našu pokrajinu, snažno zahtevala da se i 31. juli 1945. uvrsti kao jedan od ključnih datuma naše istorije. Odbijanjem da se takva odluka izglasa naprednjačka vlast u pokrajini se narugala istoriji i još jednom negirala proslavljene antifašističke tradicije Vojvodine. Njima svima uprkos, Vojvodino, srećan ti rođendan”, poručio je Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga