Čanak: Vojvodini ne treba nezavisnost, već drugačiji položaj

Liga večeras obeležava 25 godina od osnivanja stranke

14. jula 2015

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je večeras da Vojvodini ne treba nezavisnost, već drugačiji položaj u Srbiji.

„Mi imamo jednu državu i ona se zove Republika Srbija i u toj Srbiji Vojvodina mora da pronađe svoje položaj. Vojvodini ne treba nezavisnost već Vojvođani, slobodni ljudi koji mogu da odlučuju o svojoj sudbini. To je dobro za Srbiju, to je dobro za Vojvodinu“, rekao je Čanak na svečanosti obeležavanja 25 godina od osnivanja LSV.

On je dodao i da Vojvodina mora da ima kičmu, svoje ime i prezime, a ne da bude severna srpska, južna mađarska ili istočna hrvatska pokrajina.

Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš rekao je večeras da je Ustav Srbije loš, da nije održiv, kao i da nije u interesu Vojvodine.

„Sav novac koji se zaradi u Vojvodini treba ovde i da ostane. Koliko košta država Srbija – neka kažu, platićemo, jer barem smo mi navikli da plaćamo račune. Ali samo toliko, ni dinar više, sve ostalo mora da ostane ovde“, rekao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, u novom Ustavu Vojvodina mora da ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, imovinu i izvorne prihode.

„Vojvođaska zemlja ne može da se prodaje strancima, a mi nikada nećemo odustati od vojvođanskog Naftagasa, Elektrovojvodine i svega što nam je oteto“, poručio je zamenik predsednika LSV.

On je dodao i da Vojvodina želi da pomogne Srbiji da se razvija i da sve što Vojvodina traži jeste da dobije ono što će dobiti i ostale pokrajine, koje treba da nastanu u Srbiji.

Na obeležavanju 25 godina od osnivanja LSV večeras su bili prisutni, između ostalih, i bivši predsednik države Boris Tadić, predsednici Pokrajinske vlade i Skupštine Bojan Pajtić i Ištvan Pastor, ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović, kao i gosti iz prijateljskih partija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

Čanku uručen Orden crnogorske zastave prvog stepena

Canak_ordenPredsedniku LSV Nenadu Čanku večeras je uručen Orden crnogorske zastave prvog stepena.

Čanku je orden u ime predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića uručio ambasador te države u Srbiji Branislav Mićunović.

U svom obraćanju prisutnima Čanak se zahvalio na priznanju i poručio da se zna odakle su originali.

„Sir je iz Francuske, valcer je bečki, auto je iz Nemačke, a orden je iz Crne Gore“, istakao je predsednik LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga