Čanak: Vojvodina poslednje što DS ima i poslednje što SNS nema

EK i u trećem izveštaju o napretku Srbije upozorava na izostanak Zakona o finansiranju Vojvodine

18. dec 2015

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je da priča o reformama ne čini nekoga reformatorom, kao što priča o teretani ne pravi nikoga bodibilderom.

Čanak je u izjavi za Radio-televiziju Srbije pozdravio otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije sa EU i podsetio da Evropska komisija i u trećem izveštaju o napretku Srbije upozorava na izostanak Zakona o finansiranju Vojvodine.

„Naravno, to se stalno gura u stranu kao neko manje važno pitanje. A to je isto jedno legitimno pitanje, gde bih ja, evo, kandidovao još jedno pitanje. Od preko 60 pregovaračkih  timova koji pregovaraju oko svih tih poglavlja, imate jednog čoveka iz pokrajinske administracije koji je uključen u to – gospodin Puzović, koji je pokrajinski sekretar za ekologiju. On je jedan jedini čovek koji je uključen u sve to“, kazao je Čanak.

Predsednik LSV je ocenio da ne postoji balans u tom smislu, jer u pregovorima oko poglavlja 11 ili 22 koja su značajna za Vojvodinu nema nikoga iz pokrajine, iako Pokrajinska vlada ima preko 70 kvalifikovanih stručnjaka za taj posao.

Čanak je upozorio da je problem Srbije što nije evoluirala dovoljno da shvati da je višestranačko društvo, pa se posle svakih izbora reuspostavlja jednostranačje, zbog čega se stalno nešto upodobljava.

„I sada, pošto imate jednu koaliciju na nivou republike, a drugu na nivu pokrajine Vojvodine, najedanput dolazite da je to problem u saradnji. Kao da nije i jednima i drugima, bar bi trebalo, bitan interes građana koji sutra treba da prepoznaju ili ne prepoznaju da se neko njima bavi. Ovako ispada da se niko ne bavi njima, nego se svi bave svojom kožom i svojim nekim drugim organima“, rekao je on.

On je istakao i da takva situacija dovodi već sad do ogorčenih tonova u pripremi pokrajinskih izbora jer je Vojvodina poslednje što demokrate imaju i poslednje što naprednjaci nemaju, a niko se ne bavi pitanjima šta će biti s prodajom zemlje strancima, šta će biti sa davanjem u dugoročni zakup na 30 godina trećine državnog zemljišta.

On je upozorio i da je tokom devedesetih godina građanima nametnuto takvo mentalno zagađenje koje je dovelo do toga da danas u Skupštini Srbije 249 od 250 poslanika podržava ulazak u EU, dok se tome protivi gotovo polovina građana, jer ne mogu da isprate te zaokrete u politici.

„Kako ćete da pratite takve zaokrete u politici, kad je do juče bilo da je ta Evropska unija najcrnja i najgora i najveći neprijatelj i sankcije i drži ne daj, a danas je ogroman uspeh što nam dozvoljavaju da im priđemo na dva koraka. A ima ih još 30“, rekao je Čanak.

On je naveo da se to odnosi na Socijalističku partiju Srbije, kao i na fašističke pomagače nacional-socijalističkog režima Slobodana Miloševića, odnosno na Srpsku radikalnu stranku, te da je u tome učestvovao i Aleksandar Vučić.

Lider LSV je rekao i da je nemoguće postići konsenzus u društvu po pitanju evrointegracija ili bilo čega drugog kada postoji zatrovano tlo, na kojem se pojavljuje omladina koja veliča Milana Nedića, kvislinge, ratne zločince, izdajnike i kolaboracioniste sa okupatorom.

On je ponovio i da LSV na sledećim izborima neće biti u koaliciji ni sa kim, zbog toga što će sama pobediti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga