Čanak: Vojvodina mora imati svoju policiju i službu bezbednosti

"Ima nas, biće nas, ima Vojvodine, biće Vojvodine, predati se nećemo nikada"

07. okt 2013

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da Vojvodina mora imati svoju policiju i službu bezbednosti, kako bi se zaustavio talas nasilja u Novom Sadu i pokrajini i kako bi se građanima garantovao normalan, miran i stabilan život.

„Potrebna nam je vojvođanska policija, kakvu smo imali do pre 25 godina. Zato nam je potrebna vojvođanska služba koja će voditi računa o bezbednosti svih nas, kakvu smo imali pre 25 godina i jedan dan. Treba nam normalan, miran život, kakav smo imali pre 25 godina i jedan dan… I zato: ima nas, biće nas, ima Vojvodine, biće Vojvodine, predati se nećemo nikada“, rekao je Čanak na obeležavanju šeste godišnjice velikog antifašističkog protesta u Novom Sadu.

On je podsetio da je pre 25 godina i jedan dan organizovana jogurt-revolucija, kada je oboreno legitimno rukovodstvo Autonomne Pokrajine Vojvodine, i kada je „slomljena autonomija Vojvodine, načeta Jugoslavija, i kada su počeli da se kopaju grobvovi nedužnima i masovne grobnice svima koji se ne dopadaju vladajućim elitama“.

Upitao je šta još treba da se desi i čije još dete treba da pogine da se nešto konačno promeni.

„Ne prođe dan, ne prođe noć da neko ne ostane mrtav na ulicama Novog Sada i Vojvodine. Kako je došlo do toga da čovek više ne može da se normalno i slobodno kreće ulicama Novog Sada, koji je pre samo 25 godina i jedan dan bio najmirniji grad u SFRJ“, kazao je Čanak.

On je podsetio da je Novi sad čekao četiri godine da se republička vlast „umilostivi“ i da imenuje načelnika policije u glavnom gradu pokrajine, ali je upitao s čime će načelnik da napravi red u tom gradu, kada nema dovoljan broj policajca, kada oni nemaju opremu, kada oni imaju male plate, „kada moraju dopunski da rade kao izbacivači po noćnim klubovima“.

Čanak je podsetio da su pre šest godina hiljade Novosađana i Vojvođana izašle na ulice glavnog grada pokrajine kako bi sprečili da neonacisti slave Himlerov rođendan na ulicama Novog Sada.

„Kada to nismo dozvolili, zasuli su nas kamenicama. Do dana današnjeg to suđenje nije održano. Do dana današnjeg, iako je ta organizacija (Nacionalni stroj) koja je to organizovala, navodno zabranjena niko za to još nije odgovarao“, istakao je predsednik LSV.

On je rekao da do dana današnjeg zabranjena organizacija Obraz funkcioniše i pojavljuje se na svakom skupu gde je potrebno propagirati mržnju, nasilje, najveća zla kojih se stidi svako ko iole misli dobro svemu što je ljudsko i humano.

Prema njegovim rečima, pred našim obdaništima, školama, pred svima nama gledamo revolveraške obračune.

„Pogledajte sada: samo kriminalci su bezbedni, samo oni koji se zaoviju u navijačke šalove ili, bože moj, ustvrde da iza njih stoje neupitne organizacije kao što je crkva, samo oni mogu da rade šta hoće, a mi ne možemo čak ni da normalno živimo, već treba da strepimo za svoju decu, za svoje živote, samo zato što smo se našli na ulici, koja je postala igralište za bitange i dripce sa pištoljima“, kazao je Čanak.

Prema njegovim rečima, građanima je potrebno da žive u miru, stabilnosti i razumevanju različitosti.

„Ali, među nama žive oni koji pale zastavu Vojvodine, koju je Skupština Vojvodine izabrala za službeno obeležje Vojvodine. To su isti oni koji veličaju ratne zločince, to su oni koji bi sutra ponovili sve zločine, samo kada bi im se pružila šansa“, rekao je Čanak i ocenio da nam fašizam „upuzava“ u život svakoga dana i da su zloslutni znaci fašizma svuda oko nas.

„A treba slušati starije da vam kažu kako je to izgledalo kada su se jednoga jutra zderale maske i obukle uniforme, zbog čega su hiljade naših sugrađana platile glavom.
Neko će reći da naš narod nije bio sklon totalitarizmu i fašizmu, ali bi za to trebalo pitati preživele iz Aušvica. Zato nikada ne treba pomešati S S-ovce i Nemce, jer su u Aušvicu prvi završili Nemci, prvi su završili homoseksualci. Jevreji, Sloveni i ostali su bili tek posle“, kazao je Čanak.

„Ko to ima pravo da u ime ne znam kakvog nacionalnog osećaja skandira jednu od najstrašnijih pariola koja se može smisliti: ‘Nož, žica, Srebrenica’? Ko može određivati ko sme da dođe u naš grad kao naš gost a onda da mu automobil, zbog registarskih tablica, bude razbijen sekirama? Ko može određivati ko sme da izađe na ulicu i da se okupi? A to je ustavno pravo građana ove zemlje“, rekao je Čanak.

Dodao je da je upravo takvo ustavno pravo pre nekoliko dana pregaženo u Beogradu, kada ljudi nisu smeli da se okupe zbog toga što je zaprećeno da će doći do nasilja.

„Država jeste monopol nad silom, država je najjača ili nije država. Ako država ne može svoju snagu da pokaže na ulicama svojih gradova, svojih sela, onda država mora da se zapita da li uopšte postoji“, kazao je Čanak.

Čanak je održao govor pred više stotina građana i aktivista stranke ispred Spomenika žrtvama Racije, koji su nosili stranačke zastave, zastave Vojvodine, Srbije i Evropske unije, kao i veliki transparent „Stop fašizmu“.

Nakon govora, delegacija LSV položila je vence na Spomenik žrtvama Racije.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga