Čanak: Vlast da konačno zatraži izručenje Mirjane Marković

"Njeno izručenje bi pomoglo u rasvetljavanju političke pozadine ubistva Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića"

25. feb 2019

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak danas je ponovo pozvao Vladu Srbije i sve nadležne državne organe da javnosti saopšte kada će konačno zatražiti izručenje supruge bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i liderke Jugoslovenske levice Mirjane Marković iz Ruske Federacije, u koju se sakrila krajem februara 2003. godine.

“Mirjana Marković već punih 16 godina izbegava pravdu u Srbiji voljom i dopuštenjem nadležnih organa u Ruskoj Federaciji. Ako su Srbija i Ruska Federacija zaista bliske i bratske zemlje, kako je moguće i dokle će biti moguće da zvanična Moskva od 2008. pruža azil osobi za kojom je naša zemlja odavno raspisala Interpolovu poternicu, a koja je u junu osuđena u odsustvu na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom dodele stana”, upitao je Čanak u saopštenju za javnost.

Dodao je da javnost ima pravo da zna od čega Mirjana Marković živi godinama u elitnom naselju u Moskvi, jer joj “penzija za takav život sigurno nije dovoljna”.

“Još je važnije to što bi Mirjana Marković nadležnim organima puno toga mogla i morala da kaže i o iznošenju novca iz zemllje, švercu cigareta, ratovima i paravojskama, pljačkama društvene imovine i hiperinflaciji. Takođe, njeno izručenje bi pomoglo u rasvetljavanju političke pozadine ubistva Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića, pokušajima atentata na Vuka Draškovića, progonu političkih protivnika i izbornim manipulacijama”, naveo je Čanak.

Prema njegovim rečima, ništa manje nije važna ni poruka koju bi poslalo izručenje i odlazak Mirjane Marković u zatvor.

“Naša zemlja bi na taj način poručila da nedela prema građanima ne zastarevaju i da pravda može i mora da stigne sve one koji su sa pozicije vlasti odgovorni za bedu, mržnju, pljačku, ratove, ili sve to zajedno. Sa druge strane, Ruska Federacija bi tim izručenjem pokazala da poštuje našu državu i njene institucije”, ocenio je Čanak.

Dodao je da je činjenica da je to pitanje ruskim zvaničnicima trebalo da postave sve vlade u proteklih 11, ali je kazao da to ne amnestira aktuelnu vlast od obaveze da to učini.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga