Čanak: Usvajanjem Deklaracije o Srebrenici Srbija ne bi kao zemlja izgubila ništa

"Pitanje priznavanja genocida u Srebrenici nije jednostavno, jer se time pobijaju osnove kompletne ideologije koja je stajala iza tog sramnog i gnusnog čina"

11. jul 2020

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je danas da usvajanjem Deklaracije o Srebrenici Srbija ne bi kao zemlja izgubila ništa, već bi time samo dobila, zbog čega je i pokušao „da u Deklaraciju uđe i reč genocid da bi bilo jasno da se mora raskinuti sa tom ideologijom“.

„Ko je Srbin, taj mora da razmišlja na određeni način i da u svemu tome saučestvuje u kompletnom projektu, to je ono zbog čega, ako se kaže genocid, nisu u pitanju samo Srbi kao narod, niti Srbija kao država, nego jedan koncept političkog razmišljanja koji vodi ka tome da je Srbija dokle god se stigne, a da u njoj mogu da žive samo oni koji razmišljaju kako takozvane patriote misle da treba“, rekao je Čanak za N1 Sarajevo.

Prema njegovim rečima, pitanje priznavanja genocida u Srebrenici nije jednostavno, jer se time pobijaju osnove kompletne ideologije koja je stajala iza tog sramnog i gnusnog čina.

„A pobijanjem tih temelja ruši se sve ono što je, u stvari, i dovelo do genocida i Srbiju u situaciju kakva je danas, a to je da se ratni zločinci kao što je Šešelj slobodno kreću po zemlji i nastavljaju da šire svoju ideologiju koja je pokazala svoje pravo lice upravo u Srebenici“, ocenio je Čanak.

Rekao je i da se ne može tvrditi da Srbija ne poštuje presude Međunarodnog suda, navodeći da je u jednom periodu isporučivala tražene osobe Hagu.

Govoreći o odnosima između Bosne i Hercegovine i Srbije, kazao je da je Tribunal amnestirao ideologiju, kao i da se ne može očekivati da neko „od spolja rešava naše odnose“, kao i da se to ne može učiniti bez jasnog suočavanja sa tim šta je dovelo do svega ovoga.

„Po mom mišljenju, jedan od najodgovornijih za sve to je bio režim Slobodana Miloševića i njegov velikosrpski koncept kojim se pokušavala preuzeti Jugoslavija. A pošto nije, onda je bilo ’daj šta daš’“, kazao je Nenad Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Prioriteti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga