- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Čanak: Ustav Srbije je istorijski falsifikat

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da je Ustav Srbije “istorijski falsifikat”, jer tvrdi da je Vojvodina stvorena njegovim donošenjem 2006. godine, i podsetio da se danas navršavaju 73 godine otkako su narodi Vojvodine 1945. godine formirali autonomnu pokrajinu, koja se potom priključila Srbiji i Jugoslaviji.

“Za Vojvodinu je danas veoma važan dan – dan njenog istorijskog ostvarenja kao autonomnog političkog subjekta. LSV poručuje i naprednjačkom režimu i desnoj opoziciji da neće pristati na negiranje prava Vojvodine i gaženje ostataka njene autonomije”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima pre tri decenije zločinački režim Slobodana Miloševića ukinuo je autonomiju Vojvodine u “jogurt revoluciji” 1988. godine.

“U godini kada se obeležavaju tri decenije jogurt revolucije poručujemo da se ne mirimo sa realnošću koju je stvorilo nasilje i tajne službe, koje će tri godine kasnije krenuti u svoj ratni pohod na čitavu tadašnju Jugoslaviju”, naveo je Čanak.

On je podsetio da su na današnji dan pre 73 godine narodi Vojvodine – Srbi, Mađari, Hrvati, Slovaci, Rumuni, Rusini i Jevreji – na svojoj Skupštini formirali su autonomnu pokrajinu, kao rezultat antifašističke borbe u Drugom svetskom ratu, a nakon te odluke Skupština izaslanika naroda Vojvodine je odlučila 31. jula 1945. da se Vojvodina, kao autonomna, priključi Srbiji koja je bila deo jugoslovenske federacije.

“Na stogodišnjicu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji 1918. važno je istaći da se Vojvodina dva puta svojom voljom odlučila za život u zajedničkoj državi sa Srbijom. Druga odluka, 31. jula 1945. definisala je da se Vojvodina kao autonomna pokrajina uključuje u sastav Republike Srbije. Zbog toga smo više puta rekli da je današnji Ustav Srbije istorijski falsifikat, jer tvrdi da je njime stvorena Vojvodina 2006. godine”, poručio je Čanak.

Dodao je da LSV Srbiju vidi kao moderno organizovanu demokratsku, pluralnu i regionalizovanu državu sa Vojvodinom kao mostom između Srbije i Evrope, ali i kao društvo koje živi u miru sa sobom i svojim okruženjem.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!