Čanak: Ustav guši Vojvodinu a i Srbiju

"Pozvaću na promenu ustava"

29. mar 2017

Predsednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da će sve stranke pozvati na promenu Ustava Srbije jer je ustav loš, guši i centralizuje Srbiju.

„Deset godina ovaj ustav koči i sapliće Srbiju da se suoči sa sobom, reši probleme i ubrza put ka Evropskoj uniji. Deset godina ovaj ustav hrani mitomaniju iz političke kuhinje Koštunice i Miloševića o Srbiji čije je srce Kosovo, desna ruka Republika Srpska, a drugo oko u glavi Crna Gora“, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Čanak je podsetio da su pored LDP-a i LSV-a, koji su zajedno protestovali ispred Skupštine Srbije protiv donošenja aktuelnog ustava, a zatim i vodile antireferendumsku kampanju, u poslednje vreme sve više stranaka koje se zalažu za njegovu promenu iz najrazličitijih razloga.

„Zato ću ih sve pozvati da se u parlamentu ujedinimo u zahtevu da ustav bude promenjen. Danas, kao i u proteklih deset godina, mogu da kažem isto: ustav je loš, donet je bez javne rasprave, guši autonomiju Vojvodine i guši sve druge krajeve Srbije jer centralizuje zemlju. Ovaj ustav spominje samo jedan jezik i pismo, a u Vojvodini su, recimo, u službenoj upotrebi šest jezika. U direktnoj je suprotnosti sa pravom EU i blokira evropske integracije jer ne poštuje primat međunarodnog prava i nema neposredne primene međunarodnog prava od domaćih sudova. I krajnje je vreme da se menja”, poručio je Čanak.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga