Čanak uputio otvoreno pismo Korhecu: Ispraviti nepravdu prema Vojvodini

"Izostanak poštovanja sopstvenog Ustava u delu o finansiranju Vojvodine je signal neozbiljnosti i Srbija se ne može zvati pravnom državom dok to ne ispravi"

11. jan 2017

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak uputio je danas otvoreno pismo Tamašu Korhecu, novoizabranom sudiji Ustavnog suda, u kojem ga poziva da pokrene postupanje po podnetoj inicijativi te stranke za ocenu ustavnosti zakona na osnovu kojih je zakinut budžet AP Vojvodine, a „kako bi se otklonilo ne samo urušavanje finansiranja položaja Vojvodine, već i urušavanje ugleda institucije zadužene za zaštitu ustavnosti i zakonitosti“.

U otvorenom pismu Čanak apeluje na Korheca da, budući da i sam dolazi iz Vojvodine, ima razumevanja za pitanja povređivanja Ustavom zagarantovanog prava pokrajine na prihode onako kako je Ustavom utvrđeno.

„Izostanak poštovanja sopstvenog Ustava u delu o finansiranju Vojvodine, daje signal neozbiljnosti i Srbija se ne može zvati pravnom državom, sve dok ne ispravi tu nepravdu načinjenu AP Vojvodini“, ističe se u pismu.

Napominje se i da je prošlo godinu dana od podnošenja inicijative Ustavnom sudu Srbije o oceni ustavnosti dela Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu Republike Srbije, te da je ova stranka uskraćena za odgovore i informaciju kada će Vojvodini biti vraćeno preko dve milijarde evra, koliko je uskraćeno nepoštovanjem Ustava u periodu od preko deset godina.

U pismu se podseća i da je inicijativom traženo mišljenje Ustavnog suda o dva važna zakona koji onemogućavaju neposredno sprovođenje odredbe Ustava Republike Srbije, a kojom se garantuje pravo Autonomne pokrajine Vojvodine na budžet u iznosu najmanje sedam odsto budžeta Republike Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!