Čanak: Tretiraju nas kao da smo maloumni

Srbija se prema Vojvodini odnosi kao porodični nasilnik i zato nam je potrebna pomoć međunarodne zajednice

28. avg 2012

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da Vojvodini treba stvaranje „autonomističkog fronta“ i dodao da Vojvodini treba pomoć kroz internacionalizaciju pitanja njene autonomije u Srbiji.

„Vojvodina se stalno tretira kao maloletna i maloumna, jer joj se ne dozvoljava da raspolaže sopstvenim novcem, a Srbija se prema njoj odnosi kao prema zaposednutoj teritoriji“, rekao je Čanak u intervjuu za televizju „Al Džazira Balkan“.

Dodao je da stvaranje autonomističkog fronta za zaštitu Vojvodine nije nikakva nova ideja, već samo nastavak ideje Vojvođanskog fronta nastalog još 1935. koju treba „upodobiti današnjem vremenu“.

Prema njegovim rečima, Vojvodina je samostalno, sa svojom teritorijom, stanovništvom i organima vlasti dobrovoljno pristupila Srbiji, a onda je napravljen „istorijski falsifikat“ po kojem je Vojvodina nastala u Srbiji i bila zapravo privremena komunistička tvorevina.

„To je preširoka tema za jednu stranku, i zbog toga je jedan tip frontovskog organizovanja ono što nam treba. Trebaju nam svi ljudi koji razumeju koliko je anticivilizacijski gušiti prostor kao što je Vojvodina, koji je šampion evropskih vrednosti: nadnacionalnog, građanskog, regionalnog, sa otvorenom granicama na sve četiri strane sveta“, istakao je Čanak.

On je ocenio da odnos Srbije prema Vojvodini liči na „porodično nasilje“

„Kad neko u kući tuče ženu i decu, maltretira ih, a propio je sve, onda se neko obrati socijalnoj službi. Da li je to internacionalizacija? Nije, nego pravo na odbranu onih koji su manji i slabiji. Vojvodina je slaba, ne može se sama suprotstaviti“, kazao je Čanak.

Ocenio je da Vojvodina danas nema ni jedan elemenat autonomnosti, a da vojvođanska administracija služi samo tome da „pokaže nemoć“.

Lider LSV je kritikovao i ubrzano približavanje Srbije Rusiji i istovremene najave obračuna sa korupcijom, ističući kako je naveća korupcija u svetu upravo u ruskim of-šor firmama.

„A šta smo mi ovde, nego ruska of-šor firma“, rekao je Čanak.

(Al Jazeera Balkan)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga