Čanak: Tražimo policijsku upravu za Vojvodinu

Lider LSV najavio da će ta stranka početi da otvara pitanja koja je zbog uzavrele političke situacije na trenutak stavila na čekanje

13. mar 2011

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da će poslanici te stranke glasati za rekonstrukciju Vlade Srbije, ali će odmah potom postaviti pitanja u vezi sa vraćanjem imovine i izvornih prihoda pokrajini, kao i vezi sa formiranjem policijske uprave za Vojvodinu.
“Počećemo da otvaramo pitanja koja smo zbog uzavrele političke situacije na trenutak stavili na čekanje: to su pitanja ingerencija Vojvodine i njene imovine. Istovremeno ćemo otvoriti i neke nove teme, kao što je formiranje policijske uprave za Vojvodinu”, rekao je Čanak u intervjuu za današnji novosadski Dnevnik.
On nije želeo da komentariše spekulacije da li će LSV na izbore izaći u koaliciji sa Demokratskom strankom ili neće. Čanak je ocenio da je način na koji se biraju poslanici u Skupštinu Srbije visoko nedemokratski.
„Njega je sredinom devedesetih osmislio Miloševićev batinaš Vojislav Šešelj, s ciljem da se zatuku manjine i regionalisti, odnosno sve što može da smeta populističkom divljanju. I do danas niko ništa ozbiljno na tom planu nije ozbiljnije preduzeo”, rekao je Čanak i ocenio da se izborna pravila neće menjati u godini pre izbora.
Odbacio je mogućnost koaliranja sa Ujedinjenim regionima Srbije i rekao da je lider te partije Mlađan Dinkić centyralista a ne regionalista.
„U onoj meri u kojoj je Toma Nikolić duša evropskih intergacija, a Velimir Ilić zakleti borac protiv korupcije, u toj je meri Dinkić iskreno za decentralizaciju Srbije. Krave lete, Zemlja je ploča, a Mlađa je regionalista”, kazao je Čanak.
On je ocenio da lider radikala Vojislav Šešelj, i kada jednog dana bude pušten iz pritvora Haškog tribunala, mora da odgovara i pred domaćim pravosuđem za zločine koje je počinio.
„Šešelju su ruke krvave do ramena i on politički život u Srbiji ne može učiniti ni interesantnijim ni pitoresknijim. Njegova batinaška politika je dovela do toga da stotine hiljada ljudi plati glavom, a milionima bude uništena sudbina”, rekao je Čanak.
On se založio za rasvetljavanje „mračnog perioda” vladavine Vojislava Koštunice, jer je u to vreme „bilo suviše stvari o kojima svoj sud najzad moraju da daju nadležni državni organi”.

(Beta, Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga