Čanak: Statut zavisi od rezultata izbora

Tadić: Autonomija da, ali pre svega celovitost zemlje

12. mar 2014

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je večeras da će sudbina Statuta Vojvodine zavisiti od rezultata izbora, jer ono nije samo pitanje pokrajine već ukupnog ustavno-pravnog sistema Srbije.

Čanak je na predizbornoj konvenciji Nove demokratske stranke (NDS) i koalicionih partnera u Novom Sadu kazao da ako Statut “padne” to znači da će i jedan deo ustavnog poretka Srbije pasti u pravni vakuum i tako stvoriti ustavnu krizu, za koju neće biti krivi oni koji su donosili Statut, već oni koji su donosili Ustav. On je kazao da je osnova svih problema upravo loše napisan Ustav Srbije i najavio da će se LSV zalagati za njegovu promenu. “Pitanju Statuta se nije pristupilo racionalno, ni sa legalne strane, već kao odmazda onih koji misle da je pokrajina već dobila previše autonomije, a kao predizborno zapomaganje onih kojih misle da je zakinuta”, kazao je Čanak.

Predsednik NDS Boris Tadić poručio je da koalicija koja je okupljena oko liste koju predvodi nema dogovor o saradnji ni sa trenutnom vladajućom garniturom, niti sa potencijalnim opozicionim strankama.

Tadić je rekao da u NDS sa njim nisu došli ljudi koji su u prošlosti zloupotrebljavali svoj položaj, te da je on kao lider prethodne stranke (DS) preuzeo odgovornost za sve greške koje je činio on ili njegovi bivši partneri. “Treba razlikovati krivicu i odgovornost. Ja sam kao tadašnji prvi čovek preuzeo odgvoornost, a krivica je na onome ko je učinio nešto što je kažnjivo”, kazao je Tadić.

Tadić je dodao da će NDS zahtevati otvaranje široke rasprave po pitanju nadležnosti i finansiranja Vojvodine, kao i decentrazlizacije i nadležnosti lokalnih samouprava. “Učestvovao sam u donošenju aktuelnog Ustava Srbije, koji je bio određeni kompromis i najviše što se moglo sa tadašnjom političkom većinom koju smo imali. On sada mora da se menja, ali tako da se vodi računa da lokal, regije i pokrajine dobiju autonomiju, ali i da se sačuva celovitost zemlje”, kazao je Tadić.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga