Čanak: Srce Srbije danas je u inostranstvu

"Uskoro neće biti ni ko da gradi, ni ko da nas leči, ni ko da zaradi za penzije"

14. mar 2017

Predsednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da je, zbog masovnog odlaska mladih iz zemlje, srce Srbije danas u inostranstvu.

„Srbiju je za deset godina napustilo više od 300.000 mladih ljudi. Odlaze lekari, inženjeri, profesori i sa sobom odvode porodice i decu, jer ovde ne vide perspektivu. Uskoro neće biti ni ko da gradi, ni ko da nas leči, ni ko da zaradi za penzije. Srce Srbije je danas u inostranstvu“, ocenio je Čanak.

U pisanoj izjavi, lider LSV je rekao da se mladi koji ostaju u zemlji sele u nekoliko većih gradova u potrazi za poslom, najviše u Beograd.

„Zato nam se škole, sela, gradovi i čitavi predeli prazne. Bez istinske decentralizacije zemlje, to se ne može zaustaviti“, navodi se u saopštenju.

LSV: Prekinuti pauzu u radu parlamenta i sprečiti prodaju zemlje strancima

BogaroskiPotpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Branislav Bogaroški ipozvao je danas predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da prekinu pauzu u radu parlamenta i da se sazove sednica na kojoj bi se onemogućila prodaja obradive zemlje strancima.

“Budući da odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, koja će strancima omogućiti da u Srbiji kupuju zemlju pod jednakim uslovima kao i naši građani, stupa na snagu 1. septembra, vremena je zaista malo i neophodan je hitan dogovor oko najboljih rešenja koje država može i mora preduzeti”, naveo je Bogaroški u saopštenju za javnost.

Ocenio je da je “dobra vest” to što Nedimović najavljuje donošenje rešenja kojima će to biti sprečeno i dodao da je “loša vest” to što je izgubljeno puno vremena, jer u vladajućoj većini nije bilo političke volje da se prihvate amandmani koje je LSV podneo decembra 2015. godine prilikom usvajanja Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

LSV je tada predložio primenu “slovačkog modela”, koji podrazumeva da stranac može kupiti zemlju pod uslovom da živi deset godina u Slovačkoj, da se tri godine bavi poljoprivredom i da mu nadležni državni organ da neophodnu dozvolu da kupe zemlju.

“Svaki dan posle 1. septembra bio bi katastrofalan, jer bi strancima zemlja bila jeftina spram njenih cena u EU i ubrzo bismo postali gosti i nadničari na rođenoj zemlji”, ocenio je Bogaroški.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga