Čanak: Srbiju decentralizovati na tri pokrajine i dve autonomne oblasti

"Predsedništvo Srbije preselio bih iz Beograda u Kragujevac"

30. mar 2017

Predsednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da bi Srbiju trebalo decentralizovati tako da je čine tri pokrajine i dve autonomne oblasti koje bi imale vlast u zemlji.

Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine (RTV), Čanak je kazao da bi pokrajine bile Vojvodina, Šumadija i Moravska dok bi Beograd imao poseban a Sandžak status autonomne oblasti.

„U njima bi se vlast birala od naroda za narod. One bi imale vlast u zemlji, dok bi država vodila odbranu, fiskalnu, monetarnu politiku. Zato se mora promeniti postojeći Ustav kako bi te autonomije bile ustavno definisane“, kazao je predsednik LSV.

Čanak je naveo i da bi Predsedništvo Srbije preselio iz Beograda u Kragujevac jer bi to doprinelo razvoju Šumadije.

„Predsedništvo bih preselio ne u Novi Sad već u Kragujevac kao istorijsku prestonicu Srbije. Kao administrativni centar, Kragujevac bi dobio diplomatska predstavništva ali i novi motiv za razvoj cele Šumadije i Srbije ispod Save i Dunava“, kazao je lider LSV.

Čanak je upitao i zašto država daje subvencije za otvaranje novih radnih mesta isključivo stranim a ne i domaćim investitorima.

Upitan zašto predsedničkog kandidata Sašu Jankovića naziva „Miloševićevim nameštenikom i Koštuničinom ombudsmanom“, Čanak je kazao da je Janković radio u vladi Mirka Marjanovića „u kojoj su Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić bili potpredsednici, a Aleksandar Vućić ministar informisanja“.

Predsednik LSV je dodao i da u eventualnom drugom krugu predsedničkih izbora sigurno ne bi podržao Aleksandra Vučića, Vojislava Šešelja ili Boška Obradovića, a da bi od ostalih kandidata podržao svakog ko bi njega podržao.

Upitan šta bi eventualno priznanje nezavisnosti Kosova promenilo u svakodnevnom životu stanovnika Srbije, Čanak je kazao da građani „ne bi živeli u patriotskim lažima koje su nas dovele dovde“.

„Imamo ogromnu imovinu na Kosovu za koju ne možemo da se borimo jer ne priznajemo nezavisnost Prištine. I izbore bi bilo lakše organizovati na Kosovu kada bi to mogli da radimo preko diplomatskih predstavništava“, dodao je Čanak.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga