Čanak: Srbiji preti vojna hunta

SDS predao zahtev za razrešenje Nikolića

18. feb 2015

Predsednik Lige socijademokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je danas da Srbiji „ozbiljno preti jedan tip klerofašizacije društva uz prateću vojnu huntu“ i dodao da je zbog toga ozbiljno zabrinut.

Na pitanje da prokomentariše naslov „Zaštitnik protiv zaštitnika“ u časopisu „Odbrana“ Ministarstva odbrane, Čanak je rekao da „nije prvi put u proteklih par decenija“ da se vojska koristi u političke svrhe..

„Moram da podvučem, da ne samo da vojska kroz ovakve stvari pokazuje da nije ono što bi morala biti, a to je politički potpuno neutralna institucija i isključivo izvršni organ civilnih vlasti, a tu pre svega mislim na parlament i vladu, nego imamo i situaciju da tu sarađuju i najviši funkcioneri države, tu mislim na Nikolić master Tomislava“, rekao je Čanak novinarima u parlamentu.

Povodom izjave predsednika Nikolića o odgovornosti načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, Čanak je rekao da „biti ili ne biti kriv, nije pitanje da li neko ima osećaj za to, već da li je nekom dokazano da je kriv ili nije, kao i da li se vodi istraga ili ne“.

„Ako će predsednik države određivati pre pravosuđa da li je neko kriv ili nije, ako će se vojska odnositi prema civilima tako kao da nad njima ima vlast umesto da je njihov sluga, ja lično mislim da to ne vodi ničemu dobrom“, rekao je Čanak.

Kako je rekao, kroz izjave predsednika da on zna da je general Diković vaspitan u starom srpskom duhu i da je siguran da on nije nikakav zločinac, dobija se jedan voluntarizam u ocenama i politički pritisak na pravosuđe kakav je „zaista u skorije vreme nezapamćen.“

SDS predao zahtev za razrešenje Nikolića

Poslanička grupa SDS, Zajedno za Srbiju i Zeleni Srbije predala je zahtev za pokretanje postupka za razrešenje predsednika Tomislava Nikolića jer je, kako tvrde, povredio Ustav.

Zamenik šefa poslaničke grupe SDS Janko Veselinović objasnio je novinarima u parlamentu da je zahtev predat zbog Nikolićeve izjave dnevnom lilstu „Politika“ u kojoj je komentarisao najavu Vladimira Vukčevića, tužioca za rate zločine o pokretanju postupka istrage protiv Ljubiše Dikovića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

“Na taj način on je povredio više članova Ustava, član 4 u kome se govori da je vlast podeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, član 149 u kome se govori o nezavisnosti sudske vlasti i član 156 koji garantuje nezavisnost javnog tužioca i tužilaštva uopšte”, precizirao je Veselinović.

On je dodao da je predlog predat i ostalim poslaničkim grupama koje je pozvao da se pridruže tom zahtevu.

“Mi narodni poslanici vraćamo se u srednji vek kada nije bilo važno postojanje Ustava već je postojala jedna ličnost koja je bila iznad Ustava i iznad pravnih dokumenata”, rekao je on.

Veselinović je rekao da od poslanika očekuje da će stati u zaštitu Ustava.

Poslanička grupa SDS dostavila je novinarima deo izjave predsednika Srbije u kojoj je Nikolić, između ostalog rekao, da je odnos prema optužbama na račun generala Ljubiše Dikovića pokazao tako što je već sutradan razgovarao sa njim pred kamerama.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga