Čanak: Srbiji je potrebna još snažnija podrška EU zbog pritisaka Rusije

"Suočavanje sa prošlošću i druga pitanja koja su se predugo gurala pod tepih deo su tereta koji ćemo morati sami da ponesemo"

20. feb 2018

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je da je na putu ka Evropskoj uniji Srbija je izložena nizu vrlo velikih i teških prepreka i da joj je potrena snažnija evropska politička podrška, ali i da je činjenica da je u zemlji izostalo suočavanje sa prošlošću i da su neka pitanja predugo gurala pod tepih, što je „deo tereta koji ćemo morati sami da ponesemo“.

„Isto tako, činjenica je i da su se sa mnogim od tih prepreka, suočavale i druge zemlje, današnje članice EU. Međutim, sa nekim od velikih prepreka se nisu susretale. Primera radi, nisu se borile za svako poglavlje pod pritiskom da reše tako veliko pitanje kao što je rešenje odnosa Beograda i Prištine„, naveo je Čanak u pisanoj izjavi.

On je dodao da se druge članice EU nisu se borile za taj put u toliko složenim političkim odnosima kakvi su danas na Zapadnom Balkanu.

„Nisu bile izložene snažnim pritiscima zvaničnika Ruske Federacije, o kojima svedoče i najnovije izjave, ili bolje reći – upozorenja Sergeja Lavrova na temu Crne Gore, Makedonije, a naročito Srbije uz poređenje sa situacijom u Ukrajini“, istakao je on.

Lider LSV poručio je i da Srbija zna da ceni i svu ekonomsku pomoć koju joj pruža Evropska unija i ohrabrenje u vidu 2025. kao vremenskog okvira kada bi mogla biti članica EU.

Međutim, kako je dodao, upravo zbog svega navedenog, uveren je da je danas, „više nego ikada, od presudne važnosti i veće razumevanje i još snažnija politička podrška Evropske unije, a samim tim i brže evropske integracije naše zemlje“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga