- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Čanak: Srbija ropće pod teretom centralizacije

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da će odluka Ustavnog suda Srbije o uskraćivanju dela nadležnosti AP Vojvodini izazvati tenzije i “vruću jesen u Vojvodini”, ali i tinjanje nezadovoljstva u svim delovima Srbije koji, kako je naveo, “ropću pod teretom centralizacije”.

Čanak je u intervjuu za novosadski “Dnevnik” upozorio na to da je Srbija time ušla u “igru na oštrici noža” iz koje se može izaći samo hitnim ustavnim pormenama koje bi uvažile realnost, odnosno “punu spoznaju složenosti Srbije kao države” i omogućile decentralizaciju vlasti.

– Ove odluke Ustavnog suda zapravo još jednom pokazuju da aktuelna elita u Beogradu ne razume ni Srbiju niti njene istorijske potrebe i biće apsolutno odgovorna za sve ono što će se događati – poručio je lider LSV-a.

On je rekao da je izvesno da će pokrajinska administracija u narednom periodu biti izložena velikim pritiscima i da očekuje “veoma vruću jesen” u tom pogledu.

– Vojvođanska administracija ima i legitimitet i legalitet, koji su potvrđeni na nedavnim izborima, ali to u aktuelnim političkim odnosima, bojim se, neće biti dovoljno. I baš zato iniciranje promene Ustava jeste moguće, ali ne vidim da bi nečim rezultiralo pošto u ovom trenutku za to ne postoji politička svest u Beogradu. A to odsustvo svesti o potrebi hitne promene Ustava dovešće do toga da ćemo ustavne promene kasnije sprovesti pod mnogo nepovoljnijim uslovima i s mnogo manje uticaja domaćih političkih faktora nego što bi to bilo da im se pristupi sad – rekao je Čanak.

On je dodao da je apsolutno nemoguće izbeći internacionalizaciju pitanja Vojvodine jer se internacionalizacija već događa, i to oko gotovo svakog pitanja u ovoj zemlji.

– Šta drugo predstavljaju aranžmani s MMF-om nego odustajanje od samostalnog odlučivanja o ekonomskim pitanjima, šta su pogodbe s Rusijom, kojoj je poklonjen NIS-a, odnosno vojvođanski „Naftagas”? Pa NIS je poklonjen Ruskoj Federaciji za iznos koji se ostvari naftom koja se za jednu godinu izvuče iz vojvođanske zemlje. To je bila politička odluka, a ne ekonomska, a koja znači odustajanje od dela suvereniteta. A isto će se desiti u slučaju da se EPS i Telekom takođe po hitnom postupku poklone Rusiji, čime bi se Srbija pretvorila u koloniju, a što je očigledno i namera određenih krugova u Beogradu – kaže Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!