Čanak: Srbija jednopartijska država, u zemlji najviše ruskih plaćenika

"Izborni rezultati SNS opasni za demokratiju u Srbiji"

20. jul 2020

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da nema sumnje da je dominacija Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije faktički vratila zemlju u jednopartijsko doba.

„Pored toga što su izborni rezultati koje je postigao SNS opasni za demokratiju u Srbiji, opasni su i za sam SNS. Jer, sada više ne postoji nijedna brana i izgovor za neispunjavanje predizbornih obećanja, kako u Srbiji tako i van nje“, rekao je Čanak u intervjuu za podgoričku Pobjedu.

On je ocenio da će to naterati u velikoj meri i SNS i Vučića lično da počnu da daju političke odgovore i na „vrlo neprijatna pitanja“ u vezi odnosa sa Kosovom, Republikom Srpskom, Rusijom, Kinom, pa i Crnom Gorom.

Prema njegovim rečima, u Srbiji će, bez obzira što nisu ušle u parlament, opstati one stranke koje okuplja ideja, a nestaće one koje je okupljao interes.

Govoreći o protestima u Crnoj Gori, Čanak je ocenio da je tu došlo do simbioze ideologije „velike Srbije“ i interesa imperijalne Rusije, koja „bez obaranja ovakve Crne Gore, nema izlaz na toplo more, osim kroz Bosfor“.

„Ovi protesti u Crnoj Gori, koji se predstavljaju kao nekakva borba protiv verskih nesloboda, nisu ništa drugo nego udruživanje interesa ruske administracije i Amfilohijevih srebroljubaca, a ujedno i demonstracija upotrebe Srpske pravoslavne crkve za potrebe mobilizacije protivnika prozapadnog kursa jedne zemlje. Dakle, alat koji bi sutra mogao da se upotrebi i u Srbiji“, kazao je Čanak.

Prema njegovim rečima, što se kosovskog pitanja tiče, ono ima politički upotrebnu vrednost za Putinov režim samo dok nije rešeno.

„Onog momenta kada bi nesporazumi prestali, a granice postale nebitne po uzoru na EU, bilo bi daleko manje šansi da se po Balkanu pale požari“, naveo je Čanak.

Dodao je da je u proteklih 30 godina, kao politički „argument” nebrojeno puta čuo da je neko strani plaćenik.

„Američki, nemački, britanski, hrvatski, mađarski… Jedino niko nikada za nekoga nije rekao daje ruski plaćenik. A takvih je u Srbiji najviše„, rekao je Čanak.

Govoreći o protestima u Srbiji, on je poručio da dok ne vidi protest „bez ijedne slike Draže, Mladića, Putina i Svetog Save, bez ijednog popa i akademika SANU, ja u neke velike promene ne verujem“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga