Čanak: Srbija da prestane sa politikom sukoba u regionu

"Vlast da usmeri napore na oporavak našeg društva, a ne na stalnu pretenziju da upravlja susedima"

22. nov 2018

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak pozvao je vlast u Srbiji i pojedine ministre u Vladi, da prestanu sa „provokatorskim izjavama i politikom sukoba u regionu“.

„Naši susedi ne mogu plaćati cenu pogrešne politike koju je Srbija vodila na Kosovu u vreme Slobodana Miloševića. Uvrede koje je Aleksandar Vulin uputio Crnoj Gori i Makedoniji primer su sramotne i ratnohuškačke retorike, koja će najviše štete naneti samoj Srbiji. Država koja ima Vulina za ministra ne može obezbediti svojim građanima mirnu i prosperitetnu budućnost“, istakao je Čanak u pisanoj izjavi.

On je podsetio da je Srbija priznala sve svoje susede kao nezavisne i suverene države, dodavši da vlast ima obavezu da se prema toj činjenici odnosi dosledno i odgovorno.

„To znači da se mora uvažiti da i Crna Gora i Makedonija imaju svoje interese i u međunarodnim institucijama glasaju u skladu sa njima, a ne u skladu sa trenutnim očekivanjima Srbije“, naveo je lider LSV.

On je ukazao i da je Srbija po ekonomskim parametrima jedna od najnerazvijenijih država u regionu i da ima najniže plate i penzije u regionu, ocenivši da ministri u Vladi Srbije moraju da prestanu da se bave zemljama u regionu i da treba da se koncentrišu na ogromne probleme u našem društvu.

„Srbija neće izaći iz teške situacije u kojoj se nalazi dok njena politička elita ne počne svoje napore da usmerava na razvoj i oporavak našeg društva, a ne na stalnu pretenziju da upravlja našim susedima„, upozorio je Čanak.

On je poručio i da Srbija ne može biti ostrvo na Balkanu, dodavši da su se sve zemlje regiona jasno opredelile za evroatlanske integracije, već da mora da se suoči sa realnošću, povuče bolne i hrabre poteze, „jer samo tako može početi oporavak“.

Izazivanje konflikata sa susedima i održavanje „zamrznutog konflikta“ na Kosovu, napominje Čanak, najviše šteti samoj Srbiji i njenim građanima.

„Mir i stabilnost u regionu, pomirenje i dobrosusedstvo najpreči su interesi svih građana i LSV poziva sve činioce vlasti u Beogradu da se u skladu sa tim ponašaju i deluju“, naveo je lider LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga