Čanak: Spreman sam da priznam nezavisnost Kosova

"Ozbiljnost i odgovornost pozicije za koju se kandidujemo zahteva od nas da prestanemo sa daljim samozavaravanjem"

05. mar 2017

Budući predsednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da je u interesu evropske budućnosti Srbije spreman da podrži odluku o nezavisnosti Kosova.

On je u pisanoj izjavi za javnost ocenio da je Kosovo priznato kao nezavisna država i da više nije u sastavu Srbije, te da interesi zemlje „zahtevaju da se suočimo sa činjenicama“.

„Problemi sa kojima se Srbija suočava su veliki, brojni i zahtevaju od nas da preuzmemo odgovornost za odluke koje moramo doneti. Priznati faktičku nezavisnost Kosova je jedna od takvih odluka. U ime mira na Balkanu, evropske budućnosti Srbije i istorijskog pomirenje dva naroda izražavam svoju spremnost da takvu odluku i podržim“, poručio je Čanak.

On je naveo i da, za razliku od nekih kandidata, ne želi da učestvuje u politici koja mitovima daje prednost u odnosu na stvarnost i koja beži od činjenica, ma koliko da su one neprijatne.

„Priznati ovu činjenicu znači navući na sebe bes. Ignorisati je znači nastaviti sa politikom čeonog sudara sa stvarnošću. Od politike predsedničkih kandidata, od njihovog sistema vrednosti, integriteta i, zašto ne reći, lične hrabrosti, zavisi i njihov odnos prema Kosovu. Možemo se i dalje oportunistički zaklanjati iza floskula o o južnoj srpskoj pokrajini, ali ozbiljnost i odgovornost pozicije za koju se kandidujemo zahteva od nas da prestanemo sa svakim daljim samozavaravanjem“, ocenio je Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga