Čanak: Sprečiti pokušaje revizije istorije da se zlo ne ponovi

“Lek protiv ovakvih pojava u našem društvu i regionu svakako jeste jačanje kulture sećanja"

22. apr 2019

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da Srbija dočekuje Dan sećanja na žrtve holokausta i genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata kao zemlja u kojoj pojedine političke grupacije otvoreno prekrajaju istoriju i veličaju ulogu Dimitrija Ljotića i Milana Nedića i njihove odgovornosti za stradanja građana.

“Kao da su recimo svi zaboravili čiji su to poslušnici sprovodili građane i đake terali na streljanje u Kragujevcu, ili šta se dešavalo u logoru Banjica. Pre samo tri meseca, bili smo svedoci čak afirmativnog teksta u Politikinom zabavniku upravo o Dimitriju Ljotiću”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Dodao je da se isto tako, u susednoj Hrvatskoj, sve češće mogu čuti i pročitati pokušaji prekrajanja istorije i broja žrtava u Jasenovcu, veličanje žrtava Blajburga i snaga poraženih u Drugom svetskom ratu.

“Lek protiv ovakvih pojava u našem društvu i regionu svakako jeste jačanje kulture sećanja, školski časovi i ekskurzije u kojima bi đaci učili šta se dogodilo i kakve žrtve je ova zemlja podnela. Isto tako, važno je i da bez obzira na političke sličnosti ili razlike svi učesnici političkog života jednako jasno osude svaki pokušaj revizije istorije i relativizacije učesnika i pomagača holokausta. To je jedini način da se zlo ne zaboravi i ne ponovi”, naveo je Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga