Čanak: Smeniti Dačića i Vulina zbog rehabilitacije zločina Miloševićevog režima

Politika Miloševićevog režima završila je svoj bilans sa četiri izgubljena rata, četiri miliona raseljenih, preko 130.000 ubijenih i jednim međunarodno presuđenim zločinom genocida

14. avg 2016

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak optužio je danas ministre u Vladi Srbije Ivicu Dačića i Aleksandra Vulina da svojim izjavama žele da oslobode režim Slobodana Miloševića, čiji su oni delovi bili, istorijske krivice za nacionalističku ratnu politiku i zatražio njihovu smenu.

“Politika Miloševićevog režima, čije su prve žrtve bile autonomne pokrajine – Vojvodina i Kosovo, završila je svoj bilans sa četiri izgubljena rata, četiri miliona raseljenih, preko 130.000 ubijenih i jednim međunarodno presuđenim zločinom genocida. Teror, pljačku i represiju koju su građani Srbije preživeli, takođe, bi trebalo ubrojati u tragični i sramotni bilans najcrnje decenije u savremenoj istoriji ovih prostora”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Dodao je da nema zločinačkih naroda i da zločinačke mogu biti samo politike i ideologije i poručio da se sa naroda i država skida kolektivna odgovornost time što beskompromisno raskidaju sa nosiocima zločinačke politike.

“U Srbiji se danas radi upravo suprotno. Sramotni su pokušaji novoizabranih ministara da falsifikovanjem i neistinitim tumačenjem prošlosti opravdaju svoje učešće u politici rata i nasilja, tako što će sve nas, čitavo društvo, identifikovati sa zločinačkom politikom”, naveo je Nenad Čanak.

On je podsetio da je LSV od demokratskih promena 5. oktobra 2000. bio za sudsko procesuiranje najistaknutijih predstavnika Miloševićevog režima zbog ratnih zločina, ubistava političkih neistomišljenika, kao i pljačke i unutrašnjeg terora.

“Tada su takvi stavovi LSV ocenjeni kao previše radikalni. Potom smo godinama insistirali na lustraciji i isključivanju iz javnog života pripadnika zločinačkog Miloševićevog režima. I tada smo ostali u manjini, a naši predlozi bili nerealizovani. Zbog svega toga, danas se gotovo svi protagonisti mračnih 90-ih ponovo nalaze na vlasti”, kazao je Čanak.

On je pozvao društvo u Srbiji da digne glas protiv rehabilitacije zločinačke nacionalističke prošlosti i zatražio smenu ministara Dačića i Vulina, jer Srbiju svojim skandaloznim ekstremističkim izjavama vuku u mračnu i sramotnu prošlost.

“Izjave poput ovih ne smeju proći nesankcionisano, jer nam jasno govore da se oni koji su činili Miloševićevu ratnu mašineriju ni najmanje nisu pokajali ili promenili i spremni su da ponove ista nepočinstva ako im to dopustimo”, ocenio je Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga