- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Čanak: Sledi udar na Vojvodinu, obratićemo se Briselu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da će nakon „prekomponovanja“ lokalnih vlasti u opštinama i gradovima, uslediti udar i na pokrajinsku vlast i najavio da će se zbog toga Vojvodina obratiti svojim evropskim i regionalnim prijateljima.

Čanak je u intervjuu za današnji Dnevnik rekao da je cilj centralnih vlasti „finalni obračun sa Vojvodinom kao političkom zajednicom“ i dodao da će to za posledicu imati „internacionalizaciju vojvođanskog pitanja“.

Ocenio je da bi i aktuelna Vlada Vojvodine moralo da zauzme mnogo čvršći stav u borbi za ostvarivanje prava građana Vojvodine. „Potpuno je jasno da je Vojvodina u poslednje 24 godine u poziciji kolonije i bespomoćne žrtve, i služi za pljačku i otimačinu centralističkim strukturama u Beogradu“, rekao je Čanak.

Ocenio je da će republičke vlasti kao argument za obračun sa Vojvodinom koristiti tezu da je pokrajinska administracija skupa i da ničemu ne doprinosi, već je samo relikt prošlosti, pa je samim tim dovoljna „samo jedna vlada u jednoj državi“. „To je, inače, stara radikalska teza od koje nijedna radikalska frakcija nije odustala. A pošto je potpuno jasno da u Srbiji pravde nema, moraćemo da je tražimo negde drugde“, kazao je Čanak.

Dodao je da će Vojvodina upoznati Brisel i sa činjenicom da Srbija, samo na osnovu Ustava, duguje pokrajini oko 800 miliona evra. „Taj dug govori da se iz Beograda svakog dana svakom detetu u Vojvodini skidaju cipele i kaput“, rekao je Čanak.

Dodao je da se svima onima koji se usude da primete takve činjenice odmah lepi „etiketa separatizma“. „Već 22 godine se izvinjavam što se usuđujem da primetim da sam iz Novog Sada, i da živim u Vojvodini, i da su moji susedi i prijatelji ljudi s kojima delim istu sudbinu, i zato što ne mogu da volim više neki drugi grad. To je potpuno šizofrena situacija, koja neće izaći na dobro“, poručio je Čanak.

(Dnevnik)

 

Podelite ovu stranicu!