Čanak: Šešelj ne može da postavlja pitanje jer nije poslanik već ratni zločinac

"On nije narodni poslanik s obzirom da mu je prestao mandat po sili zakona jer je osuđeni ratni zločinac"

08. maj 2018

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Nenad Čanak izjavio je danas da je “bizarno” da mu u Skupštini Srbije pitanja postavlja lider radikala Vojislav Šešelj, jer on nije narodni poslanik.

“Obavešten sam da je postavljeno to pitanje zašto je na konferenciju u Beogradu pozvana i parlamentarna delegacija Kosova, kao i da je poslaničko pitanje postavio Šešelj dr Vojislav. Međutim, on nije narodni poslanik s obzirom da mu je prestao mandat po sili zakona jer je osuđeni ratni zločinac, što je već bizarno samo po sebi”, rekao je Čanak agenciji Beta.

Šešelj je danas od skupštinske većine zatražio da smeni Čanka sa mesta predsednika odbora, jer je na skup koji organizuje pozvao predsednicu skupštinskog odbora za spoljne poslove Kosova Vjosu Osmani Sadriu.

Čanak je rekao da je nakon Šešeljevog istupa u parlamentu, predsednica skupštine Maja Gojković “stornirala” poziv parlamentarnoj delegaciji Kosova.

“Pošto je dobila uveravanja da niz poslanika iz zemlje i inostrastva neće prisustvovati skupu ukoliko na njega dođe delegacija sa Kosova, ona je odlučila da stornira poziv da bi skup bio što uspešniji. S obzirom da je ona iz vladajuće stranke a ja nisam, logično je da različito gledamo na te stvari. Međutim, ona je predsednica skupštine i njena je poslednja”, naveo je Čanak.

On je podsetio da poslanici Skupštine Srbije učestvuju na različitim međunarodnim konferencijama u inostranstvu na kojima učestvuju i poslanici iz parlamenta Kosova. “Tako da ovo nije nikakav presedan koji se nikada nije desio”, kazao je Čanak.

Dodao je da je i lično bio prisutan na nizu konferencija o EU i pitanjima vezanim za EU, od Kipra i Gruzije do Estonije, i rekao da je samim tim bilo potpuno logično da se jedna takva konferencija organizuje i u Beogradu, čime bi i Skupština Srbije i država Srbija pokazali da su za evropske integracije i evropske vrednosti.

“Kada smo pravili spisak zvanica, išli smo po spiskovima zvanica sa niza skupova sličnoga formata na kojima su bile naše delegacije. S obzirom da se parlamentarci Kosova sa zvezdicom pojavljuju na tim skupovima, i s ozbirom da je u pitanju parlamentarna stvar, mi smo išli logikom da pozovemo parlamentarce od Skupštine Vojvodine do Evropskog parlamenta koji su u nadležnim odborima, i nismo u tome videli nikakav problem, s obzirom da to ne podrazumeva nikakvo niti statusno definisanje niti šta drugo”, objasnio je Čanak.

Odbor za evropske integracije Skupštine Srbije organizuje međuparlamentarnu konferenciju „Kroz ideju EU ka miru i razvoju“, 11. i 12 maja u Beogradu.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga