Čanak: Saradnja Srbije i Hrvatske ne sme ostati mrtvo slovo na papiru

"Zar je ministru koji raspiruje mržnju mesto u vladi?”

10. feb 2018

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Nenad Čanak izjavio je danas da se prilikom predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu ne sme stati na “diplomatskoj kurtoaziji i mrtvim slovima na papiru”, već saradnja između Srbije i Hrvatske mora konkretno da napreduje.

“Stub mira na Balkanu je dobar odnos Srbije i Hrvatske. Interes mnogih krugova je da to ne bude tako. Pozitivni događaji moraju nadjačati snage koje ne žele dobro građanima obe zemlje”, poručio je Čanak u saopštenju za javnost.

Dodao je da Vučićeva poseta zato mora biti signal da dobri odnosi između dve države postaju stvarnost, jer je to u interesu građana obe države.

“Izjave neodgovornih pojedinaca, i sa jedne i sa druge strane, nisu dobrodošle i samo otežavaju situaciju. Pozivi na nove podele i sukobe su krajnje neodgovorni i moraju ih žestoko osuditi vlade obe države. Zar je ministru koji raspiruje mržnju mesto u vladi?”, upitao je Čanak.

On je ocenio da privredna saradnja između dve države ni izbliza nije dostigla zadovoljavajući nivo i dodao da je potrebno olakšati procedure obostranog investiranja i tako doprineti lakšem otvaranju novih radnih mesta, jer će bez novih radnih mesta i Srbija i Hrvatska beležiti masovan odliv svojih građana u zapadne zemlje.

Prema njegovim rečima, posebno je važno da se radi na unapređenju položaja Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, jer odnosi ove dve manjinske zajednice mogu biti jedan od mostova saradnje dve države.

“Za Srbiju je posebno važno da u procesu pridruživanja Evropskoj uniji ima dobru saradnju sa Hrvatskom. Proces reforme sistema u našoj zemlji mora imati podršku Hrvatske. Predsedavanje Hrvatske Evropskom unijom 2020. godine može popraviti poziciju Srbije u pregovorima i ubrzati njen put ka porodici evropskih naroda”, poručio je Čanak.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga