- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Čanak: Rehabilitacija Mihailovića – destabilizacija regiona

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da rehabilitacija četničkog komandanta Draže Mihailovića deluje kao da neko svesno radi na tome da destabilizijue region i da napravi od svega toga povratak u devedesete u najgorem smislu te reči.

Čanak je u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz rekao da se antifašizam i antitotalitarizam moraju baviti budućnošću vođeni poukama iz historije i založio se za objedinjavanje antifašista iz celog regiona, kako bi se suprotstaviti nesreći koja “prema svemu sudeći, dolazi”.

Prema njegovim rečima, kao što je Prvi svetski rat završen samo primirjem, isto tako su i ratovi devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije završeni primirjem, na vrlo sličan način.

“Bez lustracije i jasnog odnosa prema onima koji su učestvovali u kreiranju pakla devedesetih, to jest njihovog udaljavanja s političke scene, s jedne strane, a s druge strane jasne osude ideologije koja je do toga dovela, mislim da je samo pitanje vremena kada će se ratovi ponoviti”, ocenio je Čanak.

Dodao je da “četničko-kolaboracionistička struja” ima ozbiljan udeo na vlasti u Srbiji, ali nema potpunu vlast, već je oličena u predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i njegovim “saučesnicima”.

“Mislim da ta struja pokušava sad brže-bolje, uz ekstremiste u redovima Srpske pravoslavne crkve, izvesti što je moguće veću količinu ideološke potke iz koje će se sutra posejati zlo seme rata i razaranja. To je to”, kazao je Čanak.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji “jedna generacija nekažnjenih fašista”, takozvanih ultradesničara koji su već zadojeni tim semenom.

“Dobra je vest da u Srbiji ima političara koji aktivno rade na tome da se ova zemlja promeni i jednom konačno i definitivno iskorači u evropsku porodicu i jednom izađe iz tog tamnog vilajeta. Upravo zbog tih napora i budućnosti Srbije i regiona, važno je i da EU što pre otvori pregovaračka poglavlja sa Srbijom”, kazao je Čanak.

On je ocenio da se Rusiaj na čelu s Putinom ponaša agresivno prema svom okruženju, od Gruzije do Ukrajine, s potpuno istim obrazloženjima s kojima se Milošević angažovao “od Knina do koridora”.

“A svi znamo šta se dešavalo. Problem je samo što je Rusija nuklearna velesila i što sve agresivnije traži svoje mesto u podeli interesnih sfera na planeti i što se na nju ne može krenuti bombarderima NATO-a kada se iscrpe sva politička sredstva”, rekao je Nenad Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!