Čanak: Priča o oslobođenju Novog Sada 1918. je najobičniji falsifikat (Audio)

Dobrica se na italijanskom kaže Benito

08. dec 2012

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da je priča o oslobođenju Novog Sada u Prvom svetskom ratu zapravo falsifikat.

„Koji se to dan slavi? To je dan 9. novembra 1918, kada je srbijanska vojska ušla u Novi Sad. Predlažem da se na ulazu u Novi Sad podigne ogromni slavoluk tom događaju na kome će biti upisana imena svih onih koji su poginuli u oslobađanju Novog Sada. Znate šta je samo mali problem? To što niko nije poginuo, jer Novi Sad nije trebalo oslobađati, jer u njemu više i nije bilo austrougarske vlasti koja se povukla…“, rekao je Čanak na Kongresu LSV.

Prema njegovim rečima, „srbijanska vojska je kasnila tri dana“ u Novi Sad pa su se oni koji su bili dezerteri organizovali i održavali vlast u Novom Sadu. „Pa su čak pitali ove kad su došli: ‘Pa di ste dosad?’ A ovi se izgubili tražeći Novi Sad. I to je sada stvar gde kaže aktelni gradonačelnik Novog Sada da je major Bugarski neustrašivo predvodio Drinsku diviziju i oslobodio Novi Sad. Čekaj, ako je neko oslobodio, treba da je neko okupirao. Ali, nikoga nije bilo. Pa koga ste onda oslobodili?“, upitao je Čanak.

Govor predsednika LSV by ndnv

On je rekao da „malo izaziva trnce“ činjenica da su ove godine 9. novembar u Novom Sadu zajednički obeležili država, crkva i vojska, jer to „dosta podseća na Španiju generala Franka ili Italije Benita Musolinija“. „Znate ko je bio Benito Musolini? Benito – to je na italijanskom Dobrica. Znači, to su fašističke diktature koje imaju kultove oslobađanja“, rekao je Čanak.

Prema njegovim rečima, „srbijanska vojska“ je u Novi Sad 1918. godine ušla zato da bi se 24. novembra te iste godine organizovala „nekakva skupština na kojoj su bili predstavnici slovenskih naroda u Vojvodini, za koje se ne zna kako su ih izabrali“. „Slovenskih naroda je tada bilo 40 odsto u Vojvodini i njihovi ‘predstavnici’ su odlučili da se Vojvodina pripoji Srbiji. Na osnov te odluke do dana današnjeg imamo priču o tome da smo ‘oslobođeni’, da je naša priča time završena i da, otprilike, treba da budemo srećni što nam dozvoljavaju da nas pljačkaju, da nam otimaju…“, kazao je Čanak.

On je upitao kako je moguće da se vraća ta tradicija „oslobođenja“ koja je trajala 22 godine, a ne vraća se tradicija koja je trajala 35 godina, kada je Josip Broz Tito bio vladar, ili kada je Franja Josif bio vladar 58 godina „u ovoj zemlji“. „Šta je sa tradicijama, recimo, Novog Sada, koji je dobio svoja imena pre 308 godina, 1694. godine? Šta je sa tradicijom Majske skupštine iz 1848/49 godine? Šta je sa tradicijom 28. februara 1974. godine, kada je Vojvodina po prvi put u svojoj istoriji dobila svoj ustav? Zar to nisu tradicije? Nisu zato što ne trebaju. Ta parcijalna istorija, ti komadići služe tome da se napravi sistem laži zbog kojeg svi u Vojvodini treba da se osećamo dužni i krivi. Nismo ni krivi, nismo ni dužni“, poručio je Čanak.

On je rekao da je Vojvodina zapravo u sastavu Srbije od 2006. godine, odnosno tek šest godina. „Ali, nama ne treba druga država. Pošto je to najmanja država u kojoj smo kao Vojvođani živeli, imamo i najveću odgovornost. Tražimo zakonodavnu, sudsku, izvršnu vlast, sopstvene prihode i imovinu, koje će biti garantovane ili ustavom Vojvodine ili poglavljem u ustavu Srbije“, rekao je Čanak.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga