Čanak: Presuda Šešelju potvrda da je SRS zločinačka organizacija

Kako je moguće da osuđeni ratni zločinac nastavi sedeti u Skupštini Srbije

11. apr 2018

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozdravio je danas presudu Žalbenog veća Mehanizma krivičnih sudova u Hagu, kojom je lider radikala Vojislav Šešelj osuđen na 10 godina zatvora za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i za etničko čišćenje u Vojvodini, i dodao da je to još jedna potvrda njegove ranije teze da je Srpska radikalna stranka trebalo da bude zabranjena kao zločinačka organizacija.

Čanak se za zalagao za zabranu radikala, Socijalističke partije Srbije, Jugoslovenske levice i Stranke srpskog jedinstva odmah nakon rušenja režima Slobodana Miloševića, početkom dvehiljaditih godina.

“Sada Šešelj više ne može da priča o nekakvoj pobedi nad Haškim tribunalom i sada je više nego jasno da je SRS trebalo da bude proglašen zločinačkom organizacijom. Koliko decenija treba da prođe da bi se došlo do notornih činjenica koje su bile jasne još 1991. godine?”, upitao je Čanak.

Čanak je agenciji Beta rekao da je današnja presuda „ogroman korak napred“ jer je prvostepena oslobađajuća presuda bila „ogroman šamar“ svima koji su se protivili politici etničkog čisčćenja i nacionalsocijalističkog ekskluziviteta iz vremena režima Slobodana Miloševića.

Prema njegovim rečima, nakon presude Šešelju potrebno je pokrenuti i raspravu o tome kako osoba koja je osuđena za ratne zločine može da nastavi da sedi kao poslanik u Skupštini Srbije.

Čanak je rekao da je Haški tribunal pogrešio jer je zločine koji su devedesetih godina počinjeni u Vojvodini i u Sandžaku izdvojio, pošto ti delovi Srbije nisu bili deo zone direktnih ratnih dejstava.

„To je bilo i direktno amnestiranje za zločine počinjene u Vojvodini i u Sandžaku, a ova presuda Šešelju je delimično ispravila tu nepravdu“, kazao je Čanak.

Ocenio je da je „istorijska nepravda“ što građani bivše Jugoslavije nisu imali priliku da vide pokojne predsednike Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine Slobodana Miloševića, Franju Tuđama i Aliju Izetbegovića u Hagu, jer bi se na njihovim presudama najbolje videlo koliko međunarodna zajednica razume ili ne razume kompleksnost odnosa na Balkanu.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga