Čanak: Pre deset godina predlagali smo ono što Dačić predlaže sada

LSV je još 2007. tražio da SPC na Kosovu ima "status Vatikana"

15. avg 2017

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak, ocenio je danas da predlog ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o razgraničenju na Kosovu, kasni „bar deset godina“, a da je stranka koju vodi već predlagala slično rešenje za kosovsko pitanje.

Čanak je podsetio na predlog LSV, koji je ta stranka predstavila pre deset godina prilikom rasprave o Predlogu rezolucije o pravednom rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

Poslanici LSV su tada predložili da Vlada Srbije pripremi i potpiše „ugovor“ sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) o priznavanju „Pećke države“, koji bi usvojila Narodna skupština.

LSV je tada predložila da suverena „Pećka država“ ima suverenitet nad svim crkvama i manastirima SPC i nad njihovom imovinom, a ugovor o formiranju ove države za osnovu bi imao onaj kojim je formirana suverena država Vatikan.

Jula 2007. godine ovaj predlog LSV odbijen je sa 205 glasova protiv, a kako Čanak navodi u pisanoj izjavi, amandman nije podržao ni ministar Ivica Dačić.

„Deset godina kasnije, nešto što liči na predlog LSV je svojevrsna slamka spasa. Ministar Dačić je pozvao na kompromisno rešenje i poseban status za SPC i njene manastire na Kosovu. Sada je sasvim jasno koliko je politika zabijanja glave u pesak koštala Srbiju“, poručio je Čanak.

Čanak je dodao da bi situacija bila mnogo bolja da je „ozbiljnosti političke elite bilo i pre deset godina“.

„Tada je umesto ozbiljnosti usledila neozbiljnost srpske političke elite. Naknadni razum je poželjan, ali bojimo se da je sada kasno za njega“, dodao je Čanak.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga