Čanak: Prave teme za LSV su ekstremizam i fašizam u Srbiji

Esktremizam i fašizam poprimili oblike terorizma u Srbiji

20. apr 2012

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak upozorio je večeras u Zrenjaninu na sve veći porast ekstremizma i fašizma u Srbiji, koji je po njegovoj oceni poprimio i elemente terorizma.

Čanak je na predizbornom skupu u zrenjaninskom naselju Mužlja rekao da su za LSV to prave teme i da je zato važno insistirati na ravnopravnosti svih građana u zemlji.

“Kada smo upozoravali na fašizaciju društva, onda su tvrdili da fašističkih elemenata u našem društvu nema. Sad kada se pokazalo da ima, onda se previđa da postoje i otvoreno terorističke organizacije koje ugrožavaju bezbednost svih građana”, rekao je Čanak.

Dodao je da je upravo zbog toga potrebno insistirati na kategoriji ravnopravnosti svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, političku ili zavičajnu pripadnost.

“Država mora voditi računa o njihovoj fizičkoj, imovinskoj i pravnoj sigurnosti, a to su ujedno i glavni elementi politike LSV”, rekao je Čanak.

Prema njegovim rečima, osnovno pravo svakog Vojvođanina je da ima pravo da govori jednim od šest jezika koji su u službenoj upotrebi i to pravo im niko u ne sme uskratiti.

“Službena upotreba šest jezika naravno košta, ali nas ništa manje ne košta od prisutnog straha da se tim jezicima govori. Oni koji ovde ne žive to ne razumeju, ali razumemo mi koji smo odavde i zato treba dozvoliti Vojvodini da rešava probleme gde oni postoje”, ocenio je Čanak.

Prema njegovim rečima, država ne sme sebi da dozvoli da u Mužlji rade policajci koji ne znaju da govore mađarski jezik, jer u toj situaciji nema jezične ravnopravnosti i nastaju problemi koji bi se mogli rešiti kada bi Vojvodina imala svoju policiju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga