Čanak pozvao na borbu protiv Vučića

Bogaroški: U Srbiji ponovo ugroženo pravo na slobodne izbore

25. feb 2017

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas u Novom Bečeju da nije dobro za Srbiju da Aleksandar Vučić bude njen predsednik i dodao da će njegova stranka učiniti sve da on ne postane predsednik.

“Moramo učiniti sve što je u našoj moći, demokratskim sredstvima, da Aleksandar Vučić ne pobedi. Radićemo sve što se od nas traži da bismo počeli demontirati ove instrumente terora koji opet postoje širom Srbije. Nije dobro za ovu zemlju da Vučić bude predsednik Srbije i zato smo pozvali na borbu protiv njega”, rekao je Čanak na stranačkom kongresu.

Prema njegovim rečima, predsednički izbori treba da konačno naruše vertikalu vlasti, u kojoj Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima drži vlast na svim nivoima, od republičkog, preko pokrajinskog do lokalnog nivoa.

On je podsetio da je LSV pozvao buduće predsedničke kandidate Vuka Jeremića i Sašu Jankovića na razgovor, jer je želja njegove stranke da bude medijator i ocenio da je lakše da se dogovore dva čoveka nego dve stranke.

“Ali, nećemo pristati na to da budemo taoci bilo čijih sujeta i manija veličine. Nećemo pristati da budemo ti koji treba slepo da slede nekakve ambicije iz Beograda, bilo sa čije strane da one dolaze”, poručio je Čanak.

Dodao je da se aktuelnom režimu na izborima nije moguće suprotstaviti bez jake organizacije.

Čanak je rekao da su izbori za Savet Mesne zajednice u mestu Bočar, u opštini Novi Bečej, “jedan od najstrašnijih primera kako izgleda gaženje ljudskog dostojanstva” i dodao da je takva situacija i u Beloj Crkvi i u brojnim drugim sredinama u Vojvodini i Srbiji.

“Svako ko je danas ovde može da nam kaže kako to izgleda u sredini iz koje dolazi. Zlo se širi onoliko koliko ljudi nisu spremni da mu se suprotstave”, poručio je Čanak.

Bogaroški: U Srbiji ponovo ugroženo pravo na slobodne izbore

LSV Novi BecejPotpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Branislav Bogaroški ocenio je danas da je u Srbji ponovo ugroženo pravo na slobodne demokratske izbore.

Nekoliko stotina aktivista i simpatizera LSV danas je u Novom Bečeju organizovalo protestnu šetnju zbog kako su kazali, “izborne krađe” koju je Srpska napredna stranka (SNS) organizovala proteklog vikenda na lokalnim izborima za Savet Mesne zajednice Bočar.

“Pravo na slobodne izbore je osnovno demokratsko pravo i ono je ponovo narušeno, a Bočar je još jedan primer za to. Isto ovako smo pre 20 godina šetali, zbog krađe na izborima koju je organizovao režim Slobodana Miloševića”, rekao je Bogaroški.

Predsednik Opštinskog odbora LSV u Novom Bečeju Saša Šućurović rekao je da je od ukupno hiljadu stanovnika, koliko Bočar ima, SNS navodno na izbore izveo oko 900 glasača.

“To je apsolutno nemoguće, jer deo stanovnika Bočara zapravo živi u Beogradu i Novom Sadu. Dakle, u pitanju je izborna krađa”, kazao je Šućurović, bivši predsednik opštine Novi Bečej.

Dodao je da nisu tačni ni navodi sadašnje lokalne vlasti predvođene SNS-om da su Novi Bečej preuzeli u dugovima i naveo da je opština ostavljena “u najboljem mogućem stanju”.

Čanak je odbacio optužbe da je LSV “lažna opozicija koja daje legitimitet režimu” i podsetio da su samo poslanici LSV imali smelosti da Vučića u oči pitaju zašto se u njegovim ekspozeima, koji su “deblji od telefonskog imenika”, jedino ne pominje reč Vojvodina.

“Prekosutra, 27. februara je 13. godišnjica od kada je Vojvodina prvi put dobila zastavu zahvaljujući LSV. Zatim, 28. februara su 43 godine od donošenja Ustava Vojvodine. Ko će se, sem LSV, još setiti ovih datuma? Oni koji su izašli iz Miloševićevog šinjela i sada su nekakva opozicija?”, upitao je Čanak.

On je zahvalio predsedniku Liberalno-demokratske partije Čedomiru Jovanoviću što je pomogao LSV-u u trenucima kada je ta stranka ostala bez poslaničkog kluba u Skupštini Srbije, dok je za bivšu poslanicu LSV-a Mariniku Tepić rekao da je napuštanjem poslaničkog kluba počinila izdaju i da je amoralna.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga